youtube

vineri, 8 iulie 2011

De ce n-au luat tinerii bacu'...

Zilele astea, România a luat foc. "Cum adică dom'ne, să cadă tinerii la bac' cum cad avioanele la Balotești? Ce fel de carte fac ăștia la școală, de ce nu învață nimic? Ahaaa, cum le-a băgat camere video în clase cum au terminat cu copiatu'? Ce satanic a fost Funeriu cu ideea asta! Ce profesori slabi avem!". Verva agitatorică ne arată, cum spunea Andrei Pleșu, că la români, competența supremă e disperarea.

Tinerii au fost respinși la bac' pentru că Ministerul Educației a organizat un examen c-o aiureală de nedescris! A obligat tinerii de la tehnic să susțină probe obligatorii la chimie, biologie sau fizică, discipline pe care le-au studiat în cel mai bun caz în clasa a X-a, deci cu doi ani în urmă! Asta pentru că anumite persoane din comisiile ministeriale sunt profi de chimie, fizică ori biologie, discipline la care studenții nu se înghesuie nici jumătate pe loc!

Tinerii n-au luat bacu' în masă mare pentru că în urmă cu doi ani, același sistem slab din minister, a trecut forțat, pe ruta progresivă, elevii de la SAM-uri, pe care le-a desființat, obligând elevii să facă liceul! Astfel, tineri care în clasa VIII-a au luat 1,05 la mate sau română, au ajuns să susțină probe la bacalaureat! Cum ne puteam aștepta să exceleze?

Tinerii au căzut cu tonele la bac' pentru că majoritatea nu citesc nimic. Apetitul le este subțiat până la zero când e vorba de pus mâna pe-o carte, deși oferta e inhibitorie. Și dacă n-ai în cap decât tărâțele sms-urilor, cum să scoți eseuri epice din scrierile clasicilor?

Tinerii au căzut bacu' pentru că s-au bazat pe copiat, pe scrisul la plesneală, pe mișculații, pe noroc. Iar dacă într-o clasă întreagă toți au așteptat să le pice para mălăiață, și nimeni n-a deschis manualul, atunci de unde licărul de inspirație?

Tinerii au fost respinși la bac' pentru că societatea promovează manelismul: economic, politic, juridic, polițienesc, jurnalistic... Dacă sunt primari cu 8 clase care conduc o localitate, dacă există patroni analfabeți, dacă ex-țoapele liceence de acum doi-trei ani sunt prezentatoare de știri, dacă corigenții la mate au ajuns polițai, lor de ce să nu le iasă?

Tinerii au căzut la bac' pentru că telenovelele le prezintă totdeauna eroi care inițial erau nulități, dar în final ajung în vârful piramidei! Modelele lor de succes au miros de șperțari, trișori, maneliști, de columbence, zăvorance, becalieni, vanghelieni, oteviști..., personaje certate bine în junețea lor cu școala.

Tinerii vor cădea și anii viitori la bac'. Nu pentru că nu mai au zestre genetică, nu pentru că sunt mai slabi pentru părinții lor, nu pentru că nici anul viitor nu vor deschide cărțile mai mult decât sms-ul. Nu, ci pentru că
ăsta e adevărul din școlile românești. Liceeni merg acolo fără evlavii ostentative, fără dorința de a-și îmbunătății cu viața. Și fără a negocia măcar cu Dumnezeu!

PS: Nu vreau să fiu părtinitor, dar evanghelicii, adică pocăiții din România, au luat bacu' aproape integral! Asta, înseamnă că se poate. Și să înveți bine, când nimeni nu vrea s-o mai facă, și să-ți asculte Dumnezeu rugăciunile!

2 comentarii:

  1. Destul de pertinente afirmatiile pamfletiste prin care incerci sa explici rezultatele slabe inregistrate de tinerii nostri, anul acesta, la examenul de bacalaureat. Pana in momentul in care, chiar daca n-ai vrut, ai reusit sa devii partinitor aratand diferenta dintre tinerii ortodocsi si pocaiti prin rezultatele de la bac. Nu trebuia,chiar nu trebuia, Padre....In rest, Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fratele meu,
    N-am fost deloc părtinitor, am spus numai adevărul. Asta e realitatea. O spun rezultatele. De ce să o ascundem?

    RăspundețiȘtergere