youtube

sâmbătă, 29 mai 2010

Vladimir Pustan, maratonist printre pietoni - de Nicolae Geantă

Ca să scri despre Vladimir Pustan, mai întâi trebuie să-ţi fâlfâie îngerii. Pentru că peniţa, tastele sau cuvintele sunt insuficiente. Ele trebuie să exprime pur şi simplu viaţă. Dar o viaţă trăită numai pe culmi. Şi între flori şi spini.

Vladimir Pustan este unul din păstorii momentului în România. Şi nu numai pe aici. Simpla prezenţă a sa pune în mişcare fluvii imense de tineri. Ori păduri de bătrâni, verzi, plini de suc şi cu sânge de sfinţi. Frate cu toţi fraţii, păstorul din Beiuş umple la refuz nu numai bisericile penticostale, baptiste sau creştine după Evanghelie, ci este iubit mult dincolo de porţile lor, la ortodocşi, catolici ori reformaţi. Unde predică destul de des. Şi foarte bine. E bun orator. Şi bine argumentat. Cuvintele sale sunt picuri de miere. Ecologice pentru suflet. Sunt balsam pentru răniţi. Până şi bisericile îşi scot binecrescutele turle ca să îl salute. Iar auditoriul se-nalţă pe vârful picioarelor să-l îmbrăţişeze, să-i şteargă o lacrimă cu colţul basmalei, ori să-l sărute. Până şi săracii Beninului îl binecuvântă.Conduce dIN 2003 ani o fundaţie, un post de radio, o editură, şi o trupă. Toate cu numele de Cireşarii.
Profesor de litere, teolog cu inima, doctor în filosofie, scriitor ori poet, sunt numai câteva dintre atributele păstorului care face diferenţa între pietoni şi maratonişti pe calea crucii. Dacă predicile sale înlătură moluzul cioplit în inimile de piatră, iar poeziile sunt giuvare care împodobesc cu belşug pomul sufletului, cărţile sale te fac să înţelegi că dumnezeirea nu-i ceva amorf. Scrie cu patosul cu care vorbeşte. În public, la radio, la televiziuni sau pur şi simplu în piaţă ori în tren.

Pelegrin spre Ţara Eternă, este mai mult musafir pe acasă. Pentru că deplasările sale, continue şi lungi, au ţesut un păienjeniş intens în spaţiul danubiano-pontic. Care se întinde până spre Mediterana sau Atlantic. Şi asta pentru că fratele Vladimir are sentimentul cerului. Acţionează continuu, lăsând deoparte lenea contemplării. A înţeles că astăzi timpul nu mai are infinita răbdare din trecut. Iar noi, „locuitorii acestei secunde/nu suntem decât un vis de noapte zvelt/cu o mie de picioare, alergând oriunde”, cum spunea poetul Nichit Stănescu. Şi numai spre Dumnezeu nu, îndrăznesc să afirm eu. De aceea, păstorul Pustan e trâmbiţa Domnului care provoacă poporul. Şi cere sfinţirea.

L-am văzut uneori trist şi îndurerat. L-am văzut în spatele scenei Cireşarilor în genunchi, plângând tot timpul cât Florin Ianovici a predicat. Dar nu cu lacrimi de actor, şi nici de ceapă. L-am văzut cum îmbrăţişează pe cei pe care lumea îi consideră looseri. I-am citit editorialele pe blog. Şi-am îneles că pentru acest sfânt, scrisul este o terapie. I-am simţit mâna caldă pe umeri. Şi dulceaţa vorbele de duh.

Am văzut că nu se vaită. Deşi poverile sunt mari. Şi grele. Nu vorbeşte de rău pe alţii. Chiar dacă nu puţini sunt aceeia care îl pândesc cu dinţii rânjiţi. Sau cu săbiile ascuţite. Cu două tăişuri. Ăştia mă fac să cred că în biserici creştinii sunt ca şvaiţerul: unii văd găurile iar alţii văd brânza. Însă noi vrem să fim sătui. Mereu. Este spontan. Exclude talibanismul faţă de alte culte.


Vladimir Pustan un bun om de echipă. E prietenos, glumeşte, strange mâna poporului. Este fără fasoane, fără complexe, fără mirajul prestigiului ori al carierei. Lăngă el, spunea fratele Florin Ianovici nu poţi dormi. Ori pleci ori te consumi ca lumânarea. Prin urmare, cred eu, Nicolae Geantă că Vladimir Pustan trebuie multiplicat. Cu pastori ca el, bisericile din România ar trece mai uşor prin criză. Şi ar avea un drum mai lesne spre cer.
Nu e meritul său că este cine este. Iar ce am scris nu sunt sofisme. Şi nici lirice exagerări. Nu eu îl înalţ. Nu eu îl apăr. Ci Domnul Hristos. Pentru că este model de perseverenţă, de loialitate şi de dedicare, Stăpânul care l-a creat, l-a şi înălţat. Atât de mult că noi suntem lăstuni pe lângă el.

Pentru că azi este ziua sa de naştere, nu-i urez doar La mulţi ani! Fiindcă păstorul din Apuseni va trăi veşnic. În cer, la masă cu Mielul Lui Dumnezeu!

8 comentarii:

 1. E adevarat tot ce ati scris despre acest nemuritor al neamului crestin Romanesc,imi place sa cred ca asa este un nemuritor in inimile si sufletul crestinilor Romani de pretutindeni si vreau sa ii urez pe aceasta cale,daca nu va suparati un sincer La multi ani,binecuvantati de Dumnezeu,frate Vladimir!.
  o cetateana a cerului de la poarta nr.7:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Subscriem intru totul. Desi nu nu ne-a trecut pragul, nici n-a poposit vreo data in orasul nostru, este si pe inima bisericii noastre. Il asteptam oricum si ii vom solicita "portie dubla"...

  RăspundețiȘtergere
 3. In septembrie va fi a Ploiesti... A promis. Si ce zice, fratele Vladimir face! Sa fiti binecuvantati!

  RăspundețiȘtergere
 4. Andra Florea (Elche, Spania)31 mai 2010 la 01:07

  imi place de voi, ciresarilor! va sta bine in biserica noastra :)

  frate nicu, e vorba de blogul ciresarii sau de vreun altul?

  RăspundețiȘtergere
 5. frate Nicule ai uitat o calitate de a lui Vladimir.
  e nebun(nebun de legat).Isus ne-a prezentat secretul si Pustan al pune in aplicatie fárá conditii puse.faci cumva legátura?de acea vin oamenii sá-l asculte.binecuvantári si Tie si Lui...si la Toti.

  RăspundețiȘtergere
 6. Multumesc! Fie ca această nebunie să cuprindă toţi creştinii români din ţară, UE, SUA şi arealele adiacente! Atenţie: virusul se ia! Vă rugăm să-l transmiteţi câtor mai multe persoane!

  RăspundețiȘtergere
 7. Ma bucur sa am un astfel de frate in D-l...bine ar fi sa fie cit mai multi ca dinsul...D-l sa-l binecuvinteze!

  RăspundețiȘtergere
 8. Vasile Lacatus1 iulie 2010 la 17:11

  Fratele Vladimir e genul de crestin care accepta metoda Mantuitorului .Domnul sa-l Binecuvinteze in continuare . Ma simt bine sa stiu ca am frati ca VP ...RUGATIVA PT EL ...
  ,,,,vasile lacatus madrid san martin de la vega,,,,

  RăspundețiȘtergere