youtube

joi, 28 ianuarie 2021

Are nevoie Câmpina de un Centru Cultural? - de Nicolae.Geantă

Conform unui interviu realizat de ziarului săptămânal „Oglinda de azi” în vederea înființării unui Centru Cultural în municipiul Câmpina (vezi AICI), am răspuns următoarele:

1. Din capul locului spun că ar fi benefic. În primul rând pentru că un Centru Cultural este unul interdisciplinar. Este destinat lecturii, artei plastice, teatrului, cinematografiei și de ce nu publicisticii, sau poate (pe viitor) vlogăritului. Cu spații largi, cu posibilități de organizare a unor expoziții, concursuri, cursuri, specializări etc, capitol la care Municipiul Câmpina este deficitar. Ori poate dezinteresat. (Trebuie să recunoaștem, urbea dintre Prahova și Doftana nu mai reprezintă cultural potențialul de altădată, dar focul încă mocnește. Deci nu trebuie lăsat să se stingă).

În al doilea rând, cred că este nevoie de un astfel de Centru în orașul nostru mai ales în contextul social contemporan unde non-valorile au devenit norme culturale, fake-urile predomină calitatea, societatea coboară zilnic spre niciunde... Trăim un marasm spiritual, unde obscenul, trivialul, macabrul este promovat pe bandă largă. Trăim vremuri de restriște. Însă în vremuri de restriște Cultura nu are voie să tacă. Trebuie să fie ca un străjer ce păzește sus pe ziduri.

2. Reunirea celor 4 edificii câmpinene sub un singur manager poate fi o formulă de succes mai mult dpdv administrativ, reducerea de cheltuieli pe salarii, întreținere etc nu poate însă compensa profesionalismul. Profesioniștii întotdeauna costă. Iar costurile sunt jertfe. Investiții. Eu cred că actul cultural nu se face cu reduceri. De fapt se face, dar nu calitativ. De top.

Este regretabil să aflăm (abia acum) că actul spiritual câmpinean reprezintă numai 10% din investițiile pentru cultură, 90% din fonduri fiind cheltuieli administrative! Niciun patron din lume nu ar accepta o afacere cu productivitate atât de redusă. Mai bine zis cu pierderi atât de mari. Și ineficiență atât de scump plătită!

Pe de altă parte, cele 4 instituții prezentate mai sus au fost (cel puțin în ultimii 20 de ani) mai mult o bonificare oferită pentru servilism politic decât pentru promovarea actului cultural. Și în acest context apare diletantismul, lipsa de seriozitate, marginalizarea valorilor, interesele egocentrice, favoritismul. Ani de-a rândul actul cultural câmpinean s-a desfășurat șchiopătând. Cu un picior amputat. Cu acțiuni mai mult bifate pe agendă decât aducătoare de rod. Cu premii împărțite generos între aceeași, veșnic aceeași abonați. Iar școlile, tinerii, publicul larg, masele în general, cei care trebuiau să aibă acces din plin la cultură au fost cvasiinexistenți.

Ar fi benefic un singur coordonator/manager al Centrului dar este imperios necesar să NU fie un personaj înregimentat politic. Și nici atât să fie neinițiat, paralel cu cultura, decența, valorile morale și spirituale sau lipsa de impact public. Un manager cultural trebuie să fie influencer. Producător de cultură. De valori. De scări care ne urcă.

3. Când vine vorba despre sumele alocate pentru valori, cheltuielile niciodată nu sunt suficiente. Colecționarii dau averi să pună mâna pe capodopere. Însă feed-back-ul cheltuielilor, mai ales publice, trebuie minuțios monitorizat. Desigur banii cheltuiți pe cultură în ultimele decenii la Câmpina au fost insuficienți. Rezultatele au fost evident pe măsură. Însă durerea profundă este că deși insuficiente sumele s-au cheltuit ineficient! Irosiți pe anumite publicații, sărbători, premieri, protocoale etc. Irosiți pe premieri gen „noi între noi”. Irosiți pe spectacole stradale prea costisitoare. De ce spun irosiți? Pentru că deși s-au cheltuit nu prea s-a văzut pe ce...

Câmpina are nevoie de un Centru Cultural. De o nouă organigramă a locurilor de muncă. De o investiție suficientă în lectură, artă, teatru, carte. Dar înainte de toate are nevoie de oameni de cultură. Cultura nu se poate face fără ei! Fără personalități remarcante Cultura e un oribil kitsch. Adică vom pune egal între non-valori și valori. Și asta e cel mai mare pericol care ne poate lovi!

 prof. dr. Nicolae.Geantă

2 comentarii: