ProSefora

youtube

luni, 6 ianuarie 2014

Câmpina 511 - simpozion cu Alin Ciupală, Șerban Băleanu și Nicolae Geantă


Alin Ciupală și Șerban Băleanu - istorici, autori a 3 volume despre municipiul Câmpina
Nicolae Geantă - doctor în geografie urbană, autor a 4 volume despre municipiul Câmpina

* prima atestare documentară a Câmpinei datează din 8 ianuarie 1503.
-----------------------------------------------------------

Marţi 7 ianuarie 2013, de la ora 10,00, la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” din urbea noastră a avut loc un simpozion dedicat zilei aniversare a Câmpinii – 511 ani de atestare documentară. În amfiteatrul colegiului, în faţa a 91 de elevi, protagoniştii evenimentului au fost istoricii Alin Ciupală şi Şerban Băleanu (autorii ultimului volum despre oraşul nostru „Istorisiri de pe plaiuri câmpinene”), precum şi prof. dr. Nicolae Geantă, organizatorul evenimentului. (Alin Ciupală şi Şerban Băleanu au împreună 3 volume despre Câmpina, iar Nicolae Geantă a scris 4 cărţi despre municipiu, n.r.).

Cuvântul de deschidere a fost oferit domnului Ioan Necula, directorului colegiului, după care a continuat colecţionarul Şerban Băleanu cu o istorie în imagini a oraşului vechi, precizând că municipiul „poate să aibă o istorie nu doar de 511 ci de peste 3500 de ani” (conform osemintelor descoperite în cartierul Slobozia). Istoricul Alin Ciupală a vorbit despre o Câmpină a superlativelor, subliniind că „urbea poate fi de 3 ori mai veche ca Roma sau Atena”, dar şi despre mari personalităţi care au ajuns aici temporar (Napoleon III, împăratul Wilhem al Germaniei, N. Bălcescu, A.I. Cuza, regele Carol I, Ferdinand, N. Iorga etc), sau şi-au stabilit domiciliul (B.P. Hasdeu, C.I. Istrati, N. Grigorescu).

În încheiere, dr. Nicolae Geantă a prezentat un slide cu „expansiunea teritorială a municipiului, de la întemeiere până în secolul XXI”, şi a subliniat rolul fundamental jucat de petrol, dar şi că în prezent şi viitor lipsa acestuia va văduvi Câmpina de industrie. „Momentan oraşul nostru nu are ce să pună în locul industriei, astfel că locuri de muncă nu pot apare curând, poate numai în cazul demarării lucrărilor la autostradă, dar insuficient pentru forţa de muncă existentă”, a subliniat Geantă, care a închis discuţiile într-un mod inedit: „Ne place să fim nostalgici. Elogiem trecutul glorios al Câmpinei. Voi, cei care sunteţi aici, să nu vă mândriţi doar cu istoria veche. Când veţi pleca acasă nu uitaţi: voi scrieţi istoria viitoare! O puteţi face măreaţă sau anonimă. Mâine va suporta consecinţele lui azi”. 

* vezi și http://ziaruloglinda.blogspot.ro/2014/01/aniversare-campina-511-la-colegiul.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu