Asediat de întrebări care te-mping în „certuri de vorbe” (am reușit să mă abțin totuși de la dezbateri), mi-am adus aminte că Grinch-ul ranchiunos (din povestea pentru copii a caricaturistului Seuss) „avea inima de două ori mai mică”! Nu îi crescuse corespunzător!
Când Dumnezeu ne-a întocmit în pântecele mamelor noastre ne-a creat tuturor o inimă de aceeași dimensiune. Dimensiunea inimii Lui. Dar, odată născuți, în momentul în care facem fapte rele inima începe să ni se strângă. Cu fiecare păcat împotriva divinității, cu fiecare respingere a celor din jur, inima noastră se reduce. Apoi nu mai încape nimic în ea. E atât de mică încât n-o mai simțim în noi! Trăim fără inimă! Și fără Dumnezeu.
Despre Grinch-ul din poveste se spune că inima i-a crescut de trei ori când a început să facă fapte bune. Atunci „a găsit sensul vieții!” Concluzia ar fi că inimile cresc odată cu facerea binelui, a bunătății, a îmbrățișării, a „frumosului” - cum ar zice domnul Pleșu. Iar dacă inimile îl primesc pe Dumnezeu devin încăpătoare. Devin ca inima Lui! Iubitoare.
Că vor sau nu, că își dau seama ce fac ori ba, Grinchii nu luptă doar împotriva sărbătorii Crăciunului. Ci a Celui care a venit să se întrupeze în lume în iesle. Și în inimi.
Vă doresc inimi mari. Inimi vii. (Inimile mari se văd nu numai la Crăciun). Luptați-vă să vă crească inimi XXL! Pentru inimile XXS nu trebuie să depuneți niciun efort! Și atenție mare: inimile mici sunt moarte înainte să moară!
Nicolae.Geantă
Ce e Crăciunul ?
RăspundețiȘtergereO sărbătoare cu mai multe ținte. Păgânii antici sărbătoreau zeul soare. Primii creștini care au pus mâna pe putere administrativă (împăratul Constantin anii 300) au adus reforme după bunul plac, suprapunând sărbătoarea păgânilor cu nașterea lui Isus.
Vremurile moderne au scos și un "moș Crăciun", înzestrat cu sanie,reni și multe cadouri. Fabricanții și comercianții adăogă alte premii, însoțite de zile libere .
Și uite ce haos clădit pe nimic !
Întradevăr suntem legați de auto-obligare inutilă și fără fundament,pe când însuși Dumnezeu ne învață să urmăm adevărul,iar acesta ne face liberi !
Chiar așa e. Obligații peste obligații legate de alte obligații,toate un fum spulberat de adevăr !
Să fim mai buni,mai darnici,mai miloși doar o zi pe an ?
Fals,noi trebuie să fim așa și în somnul de noapte,dar mai ales zilnic. Ce ajută o zi pe an unui flămând...?
“Iubește și fă ce vrei!”. Spunea Sf. Augustin. E porunca a 11-a
Ștergere