youtube

vineri, 14 aprilie 2023

Săptămâna Patimilor. Vineri. Între Ana la Caiafa - de Onisim Botezatu

sursa foto AICI

Ce ai face dacă ai mai avea 5 ore de viață? Isus se roagă pentru ucenicii Săi, lasă ordine în urmă, lasă o Împărăție (cea mai mare din istorie), lasă speranță și lumină. Rugăciunea din Ghetsimani este scurta și concentrată. Glandele sudoripare din vasele capilare elimina sânge în loc de vapori de transpirație, semn că luptă spirituală cu infernul dezlănțuit nu e ușoară.

Cum să pui cătușele pe mâinile care au făcut numai bine? Cum să legi pe Hristosul lui Dumnezeu? Să condamni un nevinovat? Să trădezi pe cineva care a fost sincer cu tine? Hei! Tu, lume cum să judeci pe cel mai cinstit Judecător, care va judeca TOATĂ lumea în curând? Sunt întrebări retorice, dar comitem aceste abuzuri și infracțiuni zilnic. Ca popor român, suntem primii din Europa la capitolul înjurături, alături de italieni. România va conta pe harta demnității când Numele lui Hristos va fi pomenit mai mult în rugăciuni decât în înjurături. Altfel, atragem zilnic trăsnetul blestemului.

Crucea este un fel de paratrăsnet care absoarbe blestemele ce le merităm, iar Majestatea Sa, Hristos le transformă în binecuvântări. Deocamdată! Nu știu până când. Ne vindem domnii turcilor pe un deț de țuică, ne împușcăm președinții, ne judecăm cu frații, ne ucidem viitorul prin avort zilnic. Mă mir cum de a mai sosit primăvara peste țara noastră?

Îl aleargă pe Isus între cei doi politruci. Nu știi dacă sunt bărbați sau femei după nume. (Ana și Caiafa). Probabil erau bărbați, că erau preoți, dar cu ideologia asta de gen, e o harababură socială că nu mai știi de tine, dacă nu ești ancorat în Biblie. Preotul este avocatul vinovaților înaintea lui Dumnezeu, dar dacă și-a vândut sufletul diavolului devine acuzator de nevinovați.

Petru se leapădă de trei ori, iar Iuda se descotorosește de Isus pentru treizeci de arginți. Tu și eu ne-am lepădat de 30 de mii de ori, și l-am vândut pe Isus mai ieftin decât Iuda. Suntem în stare să îl punem și pe OLX pentru bani de țigări. Ne-am denaturat prea tare ca rasă umană. Sper să vină cât mai curând Domnul să ne ducă în Împărăția luminii și a dreptății. Doar pe cei luminați și drepți!

Iuda se sinucide. Măruntaiele îi curg din el. Fără popă, fără înmormântare, fără coroane, mâncat de muște și de viermi de viu. Groaznic! Când spiritualul nu mai are nimic de demonstrat intră în mariaj cu statul. Așa că Isus este trimis la Pilat din Pont. De undeva de pe coasta Mării Negre. Poate cu origini tracice. Ceva strămoș de al nostru. Nu știm sigur. Acest mariaj al bisericii cu statul a prăjit sfinții în perioada medievală, prin blestemul istoric numit INCHIZIȚIE.

Iar El, Isus, se roagă pentru noi: „Tată, iartă-i că nu știu ce fac!” Atunci da, era inconștiență, dar astăzi știm că este Hristos, Unsul lui Dumnezeu, Mesia Cel făgăduit, Marele Preot al mărturisirii noastre, Fiul lui Dumnezeu. Iar pentru că știm devenim beneficiari, dar și responsabili. 

Nu încercați la nesfârșit să vă bronzați pe plajele indulgenței divine, mai degrabă ascundeți-va cu smerenie la umbra crucii lui Isus!

De atunci și pâna astăzi mântuirea se află între Ana și Caiafa. Nici la Ana, nici la Caiafa, ci între ei. Iar între ei e Hristos!

Onisim Botezatu,
pastor, profesor, scriitor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu