VINO CU NOI PE STADIONUL PETROLUL. 4 IULIE 2024

youtube

vineri, 21 aprilie 2023

Trist, adevărat și de luat aminte...

Articolul de mai jos, scris de Adriana Vitan Balint, l-am primit de la una dintre colegele mele. Adevărul, spus destul de dur, ar trebui să ne pună pe gânduri. Da, poate unii ne consideră boom-eri, medievali ori extratereștrii. Dar, în iureșul evenimentelor din „societatea pluralistă”, progresistă (spre ce?, spre inteligența AI!), ar trebui să ne oprim puțin mai mult. Să medităm. Să luăm deciziile cele mai bune. Și abia apoi să mergem înainte. Numai că... tare îmi e teamă că suntem cam departe. Și tăvălugul crește. Nu sunt fatalist, nu sunt catastrofic, dar de ani de zile am strigat ca un ascet în deșert! Oamenii și-au pus mâinile la urechi. Unii m-au făcut fundamentalist. Alții fanatic. Unii s-au spălat pe mâini ca Pilat din Pont. Dar tăvălugul ne-a lovit pe toți! Da, sunt vinovat că am tăcut nepermis de mult, că am făcut prea puțin din ce puteam să fac, că nu am aplicat tot ce știam. Dar nu pot fi vinovat că am apărat și voi apăra normalitatea! Oameni buni, schimbarea începe cu noi... Citește, meditează profund. Apoi caută și împărtășește cu ceilalși soluțiile. Dacă le găsești, scrie-lemai jos la comentarii! Scrie ce crezi, dar nu trece nepăsător. Nepăsarea ne face complice! (Nicolae.Geantă. Boomer. Profesor doctor. Tată de fete. Pastor. Pentru unii fundamentalist. Pentru alții normal. Aproape simplu. Scriitor. Nu de vagoane. Apărător al credinței creștine. Și al principiilor biblice așa cum scrie Scriptura nu cum dorește societatea)

Unii sar cu cuțitul la profesoara care are curajul să ceară elevilor să scoată o foaie de hârtie pentru un extemporal surpriză.
Alții vin călare pe un vehicul inventat pentru distracția copilașilor de 5 ani, și nu pentru fanteziile ecologiste ale namilelor de 2 metri, în plină viteză, pe roșu, și sunt azvârliți prin aer, in mijlocul intersecției
Astea toate sunt efectele râzgâielilor unei generații pe care noi am cocoloșit-o. O generație de neputincioși, veșnic într-o lene iremediabilă, pe care o numesc depresie, pusă pe seama celorlalți, pe care îi învinovățesc mereu pentru lipsa personală de chef pentru orice.
 
Nu au chef să muncească, nu au chef să se însoare, nu au chef să facă copii, nu au chef să își facă nici măcar o iubită sau un iubit, pentru ei orice în viață este extrem de complicat. O generație de muieți-s posmagii, căreia oricât i-ai da și orice i-ai face, tot nu e îndeajuns, tot nu e bine, totul trebuie făcut numai în condițiile impuse de ea.
 
Am îndepărtat admiterile ca să nu îi stresăm, se intră la facultate pe bază de dosar, am îndepărtat premiile în școala primară ca să nu se simtă unii inferiori altora, scos notele din cataloage, se dau calificative, am renunțat la medii și la teze tot ca sa protejăm neputincioșii, i-am scutit de la sport ca să nu transpire și să răcească, le-am dat joburi online ca să nu mai piardă timp cu îmbrăcatul și spălatul, practic să muncească direct din pat.
 
Ne-am dat la o parte de pe stradă, ca să le facem loc cu vehiculele lor năstrușnice, tot felul de roți mai mari sau mai mici, monocicluri, bicicluri, tricicluri, toate pe baterie, să nu implice niciun efort care să ii obosească în vreun fel. Apoi, ne-am dat la o parte și de pe trotuare, mergem în șir indian ca să aibă inepții ăștia loc pe unde să se încurce pe drăcoveniile lor electrice, că să meargă pe jos e greu să dea pasul, iar cu autobuzul le pute, că e plin de boomeri.
 
Chiar si pe alea electrice, le e lene să meargă la piață, la supermarket, nici apă nu isi cumpără, isi comanda totul la Glovo, le cară câte un copil amărât, dar ancorat in realitate, câte 30 de kile de apă pe scari, 4 etaje, ca să nu moara ăștia de inaniție în casă.
 
De gătit, e prea complicat, comandă mâncarea gătită online, umplu cu caserole de unica folosință câte o pungă de gunoi zilnic, in timp ce ne ceartă că nu suntem responsabili cu mediul.
 
Despre haine nu mai vorbesc, la toate casele de prin malluri e coadă, sacoșe întregi burdușite cu haine noi și, când ies pe stradă, tot in niște zdrențe izânite, cocoloșite, aruncate alandala, neingrijit, apar. La schimbarea de anotimp, aruncă saci de haine din anul precedent, pe motiv ca nu mai sunt cool, tot întru protejarea mediului, bineînțeles.
 
Te uiti la ei ca sunt diformi, obezi, strâmbi, cu colana într-o parte, cocosați, șchiopi, merg ca niste roboți, nu stiu sa miște mâinile pe lângă corp, iar dacă e nevoie să alerge se împiedică și cad.
 
Sunt ai noștri si recunoaștem: am greșit! O generație ratată, de la care nu putem avea pretenția nici măcar să se întrețină singură, despre ajutorul pe care îl vom primi la bătrânețe de la ei nici nu poate fi vorba, să zicem bogdaproste dacă ne vor supraviețui, pentru că din ce in ce mai mulți tineri mor din cauza drogurilor, obezității, bolilor cardio-vasculare, tot din cauza lipsei de mișcare, a alimentatiei defectuoase, etc.
 
Important e să ne trezim, dracului, la timp, din utopia asta, si să pregătim complet altfel generațiile care vin din urmă. Gata, am văzut pe pielea noastră că râzgâiala și cocoloșeala excesive produc dezastre sociale. 
 
Si da, o palmă la timpul ei face minuni. Copiii își respectau parinții și pentru că le știau de frică. Dacă beizadeaua nu ințelege de vorbă bună, ce facem, stăm să ne rugăm de ea cu toții, părinți, vecini, profesori, colegi? Totul doar ca să nu o atingem cumva și chipurile să o traumatizăm psihic, în timp ce aia e oricum traumatizată de lipsa de reacția a societății la mizeriile pe care le face, de inexistența oricărui tip de limite?
 
Și nici urecheala nu a omorât pe nimeni. Noi, așa urecheați, cu doamna care ne dădea cu rigla peste mâini daca nu aveam batista curată și unghiile tăiate, lunea, avem infinit mai puține traume decât mimozele astea ajunse la maturitate care nu sunt in stare sa traverseze strada singure fără să le calce vreo mașină.
 
Aia cu parenting-ul, cu cerutul părerii copilului care nu e prezumat a avea discernământ, deci NU poate lua decizii responsabile, trebuie să dispară.
 
Hai cu notele, cu exmatriculările, cu premiul I , cu corigenți, cu sport, cu mers pe jos, cu alergat, cu cățărat în copaci, cu mâncat de dude și corcodușe, mai un gips, mai o julitură, mai o negritură, toate fac parte dintr-o copilărie sănătoasă, care călește viitorul adult.
 
Ajunge cu progresismul ăsta prost înțeles. Vrem un viitor viabil pentru copiii noștri și un mediu sigur în care să trăim. Nu avem chef sa ne înjunghie nimeni care rămâne fără bani de boabele de care e dependent, de unul care a pierdut la cazino banii luați pe casa moștenită de la bunici, de tot felul psihopați care au stat o viață întreagă prin hrubele internetului și ale realității virtuale și care nu se pot adapta la lumea reală, considerându-i pe toți ceilalți niște NPC-uri.
 
Dacă ăia din China sau Rusia, așa dictaturi cum sunt, scot generații de copii normali, care se joacă, aleargă, învață, fac o școala, un sport, știu o meserie, își fac o familie, au copii și trăiesc așa cum a trăit omenirea de mii de ani, păi atunci eu îmi doresc mai degrabă o astfel de dictatură decât democrația asta care ne omoară și copiii și pe noi.
 
Progresismul si civilizația asta prost înțelese și-au atins limitele si asta se vede în toate țările occidentale. Au venit din urmă și deja schimbă polii de putere mondială țări care au cultivat școala, munca, responsabilitatea, competiția, curajul, sacrificiul, respectul față de valorile sacre ale unui neam: părinți, familie, dascăl, comunitate, credință, tradiții.
 
Adriana Vitan Balint
(articolul este preluat de pe whatsap, nu știu unde l-a postat autoarea; prin urmare îl postez integral; cu sau fără diacritice...)
 
 
 
                                                                         

Un comentariu:

  1. Locuiesc in Spania... dar ne-am cunoscut acum 20 ani, cand eram profesoara la G. S. I. Petrol/Campina. Situatia in Occident este mai grava la nivel legislativ, educational si eclesial ( context evanghelic). aceasta generatie de parinti nu au fost pregatiti pt libertate si nici formati din punct de vedere spiritual , moral , sa, incat generatiile actuale nu sunt educate, nu au convingeri propii( nu s-a transmis in mod intentional credinta crestina), ; dar sunt demotivati de uzul exagerat al tehnologiei ( vezi cartea neurostiintificului M. Desmurget- Fabrica de cretini digitali), fara scop in viata, fara modele demne de urmat ( pt ca adultii nu isi implinesc rolul... mai ales tatii).....societatea este adolescentina ( vezi cartea de Augustin Laje: Generatia idiota).
    Binecuvantari.

    RăspundețiȘtergere