youtube

joi, 26 martie 2020

Infodemia – de Nicolae.Geantă

sursa foto https://www.instagram.com/nickbags.ro/

Chiar dacă știrile n-o amintesc, în ultima vreme, pe lângă  Corona Virus s-a declanșat o pandemie și mai uriașă: Infodemia! Cealaltă pandemie, vorba criticului literar Christian Crăciun. Adică riscul de a devenii robi informațiilor prăbușite peste noi ca grindina cu pietre cât oul!
Obișnuiți să stăm toată ziua pe gadget-uri (chiar și la volan - 25% din conducătorii auto, chiar și la toaletă – 38%, și mai ales pe stradă în mers – 80%), știrile au devenit hrana care ne... mănâncă din creier!!! Prin urmare, fără să vrem, am permis creierului să depoziteze maldăre de gunoaie. L-am făcut tomberon informațional! Și din coș de gunoi nu poți selecta diamante! (Apropos, știați că avem un creier cu un hard-disk pe care dacă scrii 10 lucruri urâte 9 nu se șterg?)

În timp ce CV 19 a infestat 475.000 de indivizi și a ucis de cca 20 de ori mai puțini, Infodemia a infestat liniștea a peste 1,1 miliarde persoane. I-a izolat. I-a panicat. I-a făcut irascibili. I-a trimis în farmacii și au cumpărat tone de medicamente! Iar Marea Frică n-a produs-o virusul cât au produs-o știrile! Orice canal TV ai deschide te bagă în „spărieți”. Orice pagină de socializare nu va fi funny dacă nu creează panică! (Fie ea și ironică). O mulțime de bloggeri, de vloggeri, de anonimi până mai ieri, au devenit „vedete” cu teorii ale conspirației. Doamne, câte fake-uri, câte elucrubații! Oațapurile sunt pline de vești rele, de indicații, de informații, de soluții salvatoare! Trimise ad-hoc, fără o prealabilă cercetare. Primim imagini cu coșciuge, cu revolte, cu... informații de acum câțiva ani, date drept „știri calde” pe facebook, pe whatssap. Ne fac viața apăsătoare. Proorocii au ieșit și ei din anonimat! Tot cu vești tip sperietoare... Unde ați fost fraților până în februarie? Și colac peste pupăză, vorba argoului popular, românii au invadat netul cu versete care vorbesc despre amenințare, despre judecata lui Dumnezeu! Toate acestea, repet, în contextul unei informații virtuale au devenit infopandemii reale! Doctorul Luca (21:26) ne avertiza că în vremuri ca acestea „oamenii își vor da sufletul de groază în așteptarea lucrurilor care se vor întâmpla...”


Martin Luther spunea odată că nu poate împiedica păsările să zboare peste casa lui. Dar le poate opri să-și facă un cuib! La fel și cu știrile ce produc panică: putem să le evităm. Simplu: închidem televizoarele! Și deschidem Biblia! (Eu nu am Tv de când m-am căsătorit!) Blocăm whatssapul sau facebookul de potențiali răspândaci de drame (prietenii noștri trebuie să știe că pot fi blocați dacă vor continua bombardamentul cu știri horror). Nu folosim Internetul decât pentru necesitate! (serviciu, e-mail, comunicare în familie, cu frații). Nu răspândim vești catastrofale, imagini cu izolete și medici „cosmonauți”, spitale bulversate, comentarii cu personaje ce se află ori nu în „chestie”... Repet, toate această agresiune de imagini și breaking-news ne poate îmbolnăvii psihic! Un oficial de pe la OMS zicea deunăzi că după ce va trece Coronavirus vom umple spitalele de psihiatrie! De n-ar fi de la Dumnezeu profeția asta. Să nu se întâmple Doamne, te rugăm!

Nu sunt un habotnic, nu sunt împotriva informării. (Și nici un idiot care sfidează puterea lui Dumnezeu). Unii pot zice: „dar suntem copiii Domnului frate!” Suntem, dar să nu-l ispitim! (Iar Luther spunea că în criză „nu ne ducem unde nu este nevoie de noi!”). E vremea să ne luăm informațiile numai din fluxuri credibile. De la persoane credibile. Poate de la radio ori de pe site-uri oficiale, din predici înregistrate (chiar așa, ani de zile în biserici am hulit televizorul, smartfonul și netul, și acum suntem nevoiți să stăm în fața lor să ne ascultăm slujbele!). Dacă vom face așa ne putem păstra echilibrul sufletesc, emoțional într-o astfel de încercare grea. Și e nevoie. Căci omenirea s-a oprit, privește în jur și nu știe unde se află! Dar noi, creștinii știm. Suntem în mâna puternică a Lui Dumnezeu! Păziți de ochii Săi. Spuneam unui frate misionar, ieri, că Dumnezeu nu ne-a scos din păcat să ne piară în pustiu! Ne-a scos să ne ducă în Cer! Ce a promis, El va face!

În Proverbe (18:21) zice că „moartea și viața stau în puterea limbii”. Adică a informațiilor transmise! Iar Isaia (50:4) zice că „Domnul mi-a dat o limbă iscusită, ca să știu să înviorez cu vorba pe cel doborât de întristare...” Înviorăm sau apăsăm? Ce transmitem noi acum în criză: vești rele sau vești bune? Vestea bună e Evanghelia. E singura veste bună! Multiplicați-o! Răspândiți-o! Faceți risipă de știri bune! Hristos asta a făcut...

În rest să aveți sănătate, rugăciuni și zile de post. 

Nicolae.Geantă
ciresarii.ro

4 comentarii: