youtube

joi, 17 decembrie 2020

Cioara, diavolul și penele - de Nicolae.Geantă

Odată o cioară bătrână, văzând un pițigoi cum se chinuie să prindă un vierme mic, i-a propus un târg: să-i ofere în fiecare zi câte un viermișor, în schimbul unei pene. Pițigoiul, bucuros, s-a gândit: „Ce e o pană? Am câteva sute pe mine!” Și târgul a început. Zi de zi, cioara îi aducea pițigoiului câte un viermișor, iar acesta îi dădea câte-o pană. Asta până într-o zi, când cioara n-a mai venit cu viermișorul. Flămând, pițigoiul a încercat să-și ia zborul și să caute ceva de mâncare, dar era… gol! Nu mai avea nicio pană deci nu mai putea zbura! Iar pentru pițigoii fără pene și pe deasupra și flămânzi nu mai rămân zile sunt scurte sau deloc!

Ca și cioara din poveste, Diavolul (cel șiret și negru) face zilnic negustorie cu oamenii. Negustorie înșelătoare. Oferă teluricilor dulcegării trecătoare dar nu le cere toate „penele” deodată. Întâi cere un deget, apoi o mână, apoi duce omul în robia sa. Eva a fost amăgită cu “un măr”, Essau cu un castron de ciorbă de linte, regele David cu o brunetă ce se îmbăia într-o curte, Iuda cu un pumn de monede... Viermișori mici pentru care se plătește scump.

Un „viermișor” mic aduce în casă „o grădină zoologică întreagă”, vorba poetului Costache Ioanid. Fiecare plăcere, pe care diavolul o propune și noi o acceptăm (o minciună, o vorbă jignitoare ce-a ciuruit pe cuiva, o țigară, o bancnotă câștigată necinstit, o privire zvârlită pe net la imagini interzise... ), ne costă câte o „pană” din aripile de înger pe care Dumnezeu ni le pregătește ca să zburăm spre veșnicie.

Nu neglijați ispitele mici! Fiecare ispită smulge din noi câte un fulg de înger!

Nu acceptați actele de filantropie ale diavolului! El nu oferă ceva atrăgător fără să ne distrugă tot penajul.

Nu faceți nicio concesie cu Satana! El știe foarte bine că pentru fiecare compromis noi ne dezgolim sufletul și ne distrugem zborul spre Cer!

Nu vă (mai) neglijați aripile. Poate vă încurcă acum, dar într-o zi le veți deschide să zburați “acasă”. Acela va fi cel mai minunat Crăciun: când noi vom păși pe pragul Cerului!

 Nicolae.Geantă
17 dec. 2020

2 comentarii:

  1. -Omul isi castiga painea cu sudoarea fruntii. Nici o vietate nu face la fel.
    -Omul ia viata altor vietati pentru hrana. Vietatile care vaneaza fac la fel.
    -Cioara, hiena si inca alte vietati, profita de hrana altora...si omul face la fel.
    Ce e omul ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Omul e singura vietate care are capacitatea sa se injoseasca si din toate asta reuseste cel mai bine, pentru ca tot ce cere Dumnezeu comporta sacrificiu, injosirea e usoara si...dulce.

    RăspundețiȘtergere