youtube

vineri, 4 decembrie 2020

Pelerinajul la urnă – de Nicolae.Geantă

Au băgat elevii 8 luni în vacanță. Și au împins școala românească de pe ultimul loc mai jos cu un loc. Adică au făcut-o să nu mai existe. Au deratizat toate ungherele din școli (dar pe banii școlilor), apoi le-au lăsat să-și aplice scenarii proprii de criză, ca să le poată învinui în caz de eșec. Au plătit miliarde de lei pe „pepsiglasuri” la firme dar nu au adus nicio tabletă nimănui. Așa că pruncii mai săraci au audiat lecțiile pe telefoane prin copaci, prin fața primăriilor sau a caselor celor baștani. Din lipsă de wi-fi. Apoi au închis „templele înțelepciunii” deși nu existau dovezi că ar fi devenit „focare”.

Au obstrucționat bisericile în propriul lor careu și le-au pus norme ca în laboratoarele de cercetat viruși. Apoi le-au faultat la atingerea de icoane, împărtășania comună și slujbele cu enoriașii de față. Apoi, au permis enoriașilor să iasă din virtual și să participe fizic dar nu le-au dat voie să cânte-n comun! Iar spre finalul reprizei le-a sancționat cu penalty inventat, interzicând pelerinajele sau permițându-le numai cu pază cu oameni înarmați. Un mic Kosovo dar unde nu a tras nimeni cu gloanțe, ci cu amenzi…

Au interzis țăranilor să-și vândă pătrunjelul în piețe acoperite și le-au acceptat cu strângere de inimă micul comerț cu zarzavat pe la colțuri de stradă, în ploi. Dar mall-urile n-au fost focare de viruși deși densitatea pe metru’ jumate pătrat e mai crescută ca-n vremi de îmbulzeală ceaușistă

Au închis restaurantele, cafenelele și sălile de spectacol. Nu și pe cele cu păcănele. Au restricționat nunțile și înmormântările. Bucuria sau necazul se trăiește tip Robinson Crusoe. De unul singur.

Au interzis și piețele de Crăciun, și bradul împodobit și cadourile și mâncatul cozonacului cu familia întregită. O mai făcuseră odată la Paști. Și le ieșise…

Și totuși a urmat scrutin. Alegeri. Urne de vot. Forfăială. Pelerinaj electoral. Urnele se pun de obicei în școli. Alegătorii sunt de fapt țăranii din piețe, elevii și profesorii, părinții acestora, patronii de restaurante, artiștii, enoriașii și liderii bisericilor, pelerinii… Acei posibilii declanșatori de virus oriunde-ar fi umblat. În afară de urne… Acolo, dintr-o dată toți devin imuni. Fără vaccin.

Chiar așa, mă gândeam că românii nu mai au nevoie să importe vaccine anticovid. Ci să organizeze scrutine electorale. Se pare că virusul se teme de vot!

Duminica aceasta pelerinajul la urne este deschis. Mă tem însă că seara vor ieși unii pe sticlă și vor zâmbi arogant: „Un fleac! V-am ciuruit! Stați în casă! Spălați-vă pe mâini...”

PS: Nu vă îndemn să vă izolați față de urne. Și nici de biserici, de prieteni, de țăranii din piețe. Nici de profesori, de elevi, de părinți, de familie, de vecini, de patroni, de săraci… (O să vă izolați de voi!). Dar vă îndemn să vă izolați de cei falși, mincinoși, lacomi și egoiști. De cei urâtori de oameni și de Dumnezeu. Într-un cuvânt: de cei ce fac răul. Virusul vine și trece. Răul însă (poate) rămâne!

Doamne, protejează-i Tu pe români! Nu doar duminică la urne…

Nicolae.Geantă
4 dec. 2020 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu