youtube

vineri, 21 octombrie 2022

Fericirea este în voi! - de Nicolae.Geantă

Oamenii aleargă după fericire. Unii o văd urcată pe everestul banilor, alții la umbra epoleților ori de pe scaune înalte. Feți-Frumoși văd fericirea în Ilene Cosânzene, chiar dacă ele văd împlinirea în alți feți-frumoși. Alții văd fericirea în grill-uri, în tik-tok-uri tâmpe, adrenalină, fitness, manele ori entertainment... Cărturarii și fariseii de pe vremea Domnului Hristos vedeau fericirea în sugrumarea romanilor. După aceea ăștia vedeau numai bannere pe care să scrie: „Welcome în Israel”, țara laptelui și-a mierii (cea mai bună definiție pentru un stat!). Prin urmare când a venit Hristos printre telurici evreii vedeau fericirea în pâini și pești primiți gratuit, în miracole la fiecare rugăciune, în înviere de morți. dar Domnul le spune răspicat: „Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în aşa fel ca să izbească privirile. Nu* se va zice: ‘Uite-o aici’ sau ‘Uite-o acolo!’ Căci iată că Împărăţia** lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” (Luca 17:20-21).

Cum adică Împărăția e înăuntru vostru? Cum adică e în voi, în noi? Cel mai bun răspuns l-am găsit la Sfântul Paisie: „Diavolii au ținut un sfat: Unde să ascundem fericirea ca oamenii să nu o găsească niciodată?, a întrebat Skaraoțki. Un drac bătrân a propus să o ascundă în vârful unui munte. Ceilalți răspund: Dar oamenii acum atâtea mijloace că pot urca oriunde. Alt demon a propus să o ascundă în adâncul oceanelor. Nu se poate nici acolo, pentru că poate fi teledectată de pe nave sau submarine sofisticate. Și vine un drăcușor mic, pipernicit: eu cred că trebuie s-o ascundem într-un loc unde oamenii nu vor crede că o vor afla niciodată! În sufletul lor!” Oamenii nu vor găsi fericirea pentru că nu o caută unde trebuie.

„Fericirea este înăuntru vostru!” (tradus „în voi)”, ne-a sfătuit Domnul Hristos. Nu o căutați în afară! Veți fi nefericiți! Neîmpliniți. Și totuși, nu știu de ce nu înțelegem că cele mai multe dureri ne vin dinăuntrul nostru...

Priviți la suflete voastre! Sunt frumoase! Sunt nestemate fără preț! Comori. De aceea, tot Hristos a mai zis (cine altul putea mai bine?) cândva: „Și ce ar folosi unui om să câștige întreg pământul dacă și-ar pierde sufletul?” Pentru că fericirea unui om e în sufletul lui. Când l-ai găsit ai toată pacea din lume... Tocmai de aceea la Golgota, Fiul lui Dumnezeu a fost răstignit: să ne salveze sufletele.

Fericirea e în voi! În sufletele voastre. Sufletul e suflarea de viață de la Dumnezeu. E singura părticică din El în mine și tine!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu