youtube

luni, 28 martie 2022

Jurnal de Notre Dame de Paris- de Nicolae.Geantă

Lume pestriță. Mii de persoane. E sâmbătă spre midi, și la Notre Dame de Paris e mare forfotă. Chiar dacă biserica este închisă. Blocată în urma incendiului de acum trei ani. Francezi, chinezi, americani, români ori zeci de alte nații stau în fața gardului bisericii și-și fac selfie-uri. Ori mănâncă. Crepes (Clătite). Chips. Crotons. Rugându-se nu am văzut pe nimeni. La franțuji mersul la biserică a devenit promenadă. Mă tem că virusul ăsta a ajuns și pe la noi.

Pe pereții Notre-Dame-ului încă mai vezi îngeri care alungă demoni. E drept, unii afumați de la incendiu. Ei ne învață că Biserica lui Hristos mereu e sub asediu. Da, scopul Bisericii este de a-l alunga pe michiduță. Nu se poate și sfințenie și satană. Ar trebui ca cine intră în Ekklesia să-l lase pe diavol afară! Unii, prin efracție îl introduc înăuntru. Sfinți în haine de satană. Și atunci în loc de pace avem… război! Avem Evanghelia după Putin. 

După ce treci podul peste Sena, în dreapta Notre-Dame e și un spital uriaș. Se cheamă „Hotel de Dieu”. Hotelul lui Dumnezeu pentru bolnavi. Căci Domnul e singurul care cazează răniții pentru vindecare. Medicii ar trebui să sfătuiască pacienții să ia pastilele nu cu apă, ci cu rugăciuni. Pentru eficiență maximă.

Nu știu ce cred francezii despre simbolul Notre-Dame. Dar când ajungi acolo înveți instantaneu câteva lucruri: 
-biserica e pentru rugăciune, nu pentru distracție; 
-biserica ține demonii afară; 
-biserica e spital pentru răniți dar oferă și-un pat în hotelul lui Dumnezeu! (Pentru că biserica e odihnă!)

Fără rugăciune, fără alungat demoni, fără vindecat bolnavi Biserica e doar un loc de plimbare. Plimbare spre nicăieri.

PS: Când am plecat de la Notre-Dame, fără să pot intra, am spus încă o rugăciune: „Doamne, nu ne lăsa să ajungem cu bisericile în ruină!” Biserica nefuncțională este visul diavolului!

Nicolae.Geantă
Charles de Gaulle AirPort, Paris

3 comentarii: