youtube

marți, 8 martie 2022

Jurnal de Tulcea - Vamă de refugiați


Vama Isaccea. Orele dimineții. Frig. Refugiații ucraineni care abia au trecut cu bacul sunt întâmpinați cu căldură. De români de la diverse fundații. Care le oferă ceaiuri, cafele, Hot-Dog, supe fierbinți, apă, sucuri, ciocolate, pamperși, jucării. Chiar și cuști pentru animalele de companie! Translatori voluntari. Pompieri. Salvare și Politie. Cu ultimele trei participă statul român. Și cu jandarmi. Care beau și ei ceaiuri ori cafele și mănâncă gratis de la ONG-uri.

Vama e plină de femei și copii. Dar și ceva bărbați. Ei nu au voie să iasă din țară. Ucrainenii zic. Decât dacă au 5 copii. Până zilele trecute puteau ieși și cei cu 3 copii. Dar legile-s făcute să fie schimbare. Translatori la fiecare pas. Autocare. Chiar și de Bulgaria. Cisterne. Și cineva cu… mici! Și grătare. Câteva corturi albastre sunt pe post de depozite. De hrană. De alimente. Ori sala de așteptare.

Ucrainenii sunt preluați de diferite gazde, fundații,
asociații, biserici ori autocare. Autocare chiar de… Bulgaria. Refugiații nu prea rămân în Tulcea. Cei mai mulți merg spre București, spre aeroport, spre UE. Dumnezeu să îi călăuzească.

Am fost marcat de 3 lucruri:
- de solidaritatea românilor indiferent de religie, etnie, castă. Dragostea nu are culoare!
- de lacrimile pruncilor ucraineni. Au fost smulși din lumea lor.
- și de un bătrânel elvețian, Brandon, creștin după Evanghelie, care împreună cu o echipă a fundației sale au venit din Alpi pe malul Dunării cu o tonetă din care oferă ceaiuri, cafele, supe calde, dulciuri, vitamine ori jucării ucrainenilor. Mi-a spus că a adus ucrainenilor și 700 de Noi Testamente! 

În vamă am fost cu Mihai Pungilă care sprijine refugiații! Și cu Paul și Mirela Aslam care au venit tocmai din Beiuș cu cca 4 tone de alimente sponsorizate de Divin Garden. Mulțumim și pe această cale patronului Dumitru Gal! Dumnezeu să vă răsplătească domnule Dumi!

Mâine, cu ajutorul Domnului Hristos tone de alimente vor ajunge la frații noștri din Ucraina. Pentru cei care doresc să
ne acorde sprijin în continuare contactați-mă!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu