youtube

miercuri, 30 martie 2022

Eveniment editorial: Rromii evanghelici din România – de Nicolae Geantă

Manipulați de boieri, apoi de politicieni, înșelați de ONG-uri de profil, de primării ori guverne, rromii din România au fost sute de ani periferici. Considerați neimportanți, mai întâi sclavi, apoi o minoritate infracțională, ani de zile rromii au rămas undeva în preistorie. Pușcăriile nu i-au speriat, fondurile Uniunii Europene nu i-a ajutat, consilierii ori psihologii nu i-au integrat în societate. Însă ceea ce nu s-a putut face pentru rromi de pe vremea lui Mircea cel Bătrân ori Ștefan cel Mare, a făcut Biblia în ultimele decenii. Bisericile evanghelice de rromi care au început să apară aproape în toate comunitățile mari au generat o schimbare radicală în sânul etnicilor lor, contribuind substanțial la educație, integrarea în societate, comportament sau echilibru social.

Pornită la Sântana (Arad) acum aproape 90 de ani, „pocăința” rromilor a cuprins mai târziu comunități cu mii de adepți la Fântânele (Dâmbovița), Toflea (Galați), Cornetu (Vrancea), Râmnicelu (Buzău), Voinești (Iași), Murgeni (Vaslui), Gulia (Suceava), Boldești (Prahova) etc, în prezent peste 100.000 de rromi aparținând Bisericilor penticostale, baptiste ori creștine după Evanghelie.

După întâlnirea cu Hristos, rromii au început să frecventeze școala, o parte ajungând chiar absolvenți de facultăți, să înființeze centre de zi, cantine sociale, formații muzicale, ateliere, sere, chiar și o clinică medicală (la Boldești), parcuri de joacă, școli de meserii (Toflea), au început să construiască săracilor case, să distribuie alimente, haine sau alte ajutoare. Evident aproape toate acțiunile de mai sus s-a pornit sau desfășurat datorită implicării unor biserici, pastori, misionari români sau străini, care au rămas până la un moment dat în comunitățile de rromi sau până în prezent. Prin urmare rromii evanghelizați, altădată marginalizați, încep să devină cetățeni responsabili.

Apărut la editura Casa Cărții din Oradea, volumul de față (185 pagini) este prima lucrare mai consistentă de analiză multidisciplinară a problematicii rrome din țara noastră, fiind o incursiune printre bisericile de rromi evanghelici care se fac din ce în ce mai cunoscute în spațiul carpato-danubian.

Din cuprins:
Cap. I - Identitate (istoric al rromilor din România)
Cap. II - Factori restrictivi în evoluția rromilor
Cap. III - Piloni de implementare pentru integrarea unei comunități de rromi în societate
Cap. IV - Rromii evanghelici - oameni  sociali responsabili (istoric al bisericilor de rromi din România)
Cap. V - Fenomenul Boldești - mic studiu de caz
Anexe

Referenți științifici: dr. Dorin Dobrincu (fost director al Arhivelor Statului). prof. univ. dr. Ioan Ianoș (fost director al Secției de Învățământului Superior din Ministerul Educației), conf. univ. dr. Marcel Măcelaru (teolog, Universitatea Aurel Vlaicu Arad), dr. Dănuț Mânăstireanu (teolog anglican).

Volumul a apărut la Editura Casa Cărții din Oradea. 

Nicolae.Geantă

vezi și - prezentare Instagram - https://www.instagram.com/reel/CbvXl2jId3j/

- prezentare YouTube https://youtu.be/kTpJHzV6UzI

Un comentariu: