youtube

marți, 18 ianuarie 2022

Nu este imposibil! – de Nicolae.Geantă

Un băiețel brazilian intră zilnic în magazinul de electronice și umblă pe tablete. E desculț, cu rucsac cam vechi și haine deloc moderne. Piciul deschide tablete, citește câte ceva apoi își scoate caietul și notează! Unul dintre angajați, care l-a luat pe băiat la ochi, îl filmează după mai multe zile de acțiune identică. Stupoare... Băiatul sărac vine zilnic în „store” să conspecteze lecțiile care îi sunt teme pentru școală! Impresionat până la lacrimi vânzătorul povestește celor din firmă. Prin urmare firma se hotărăște să îi ofere piciului o tabletă și abonament la internet pentru doi ani! Lecția piciului sărac brazilian sună într-o singură direcție: nu este imposibil! Cine vrea să învețe găsește soluții!

Sute de elevi ai mei au telefoane la școală. În școală. În ore. Nu le folosesc pentru a conspecta lecția, a căuta informații pentru îmbunătățirea cunoștințelor sau pentru a face socoteli sofisticate la matematică. Pentru ei telefonul la ore înseamnă sursă bună de copiat, entertainment, „chat” cu cei de acasă, oațapuri fără sens și tik-tok-uri tâmpe. Lecția liceenilor români sună în toate direcțiile: nu este imposibil să ai acces la tot și totuși să nu știi nimic! Cine vrea să atingă nimicul nu trebuie să facă efort!

Le-am spus liceenilor mei că nu există „nu pot”. Imposibilul se naște cel mai ades din „nu vreau”! Renunțați la „nu se poate”! E șoaptă de diavol!

Nicolae.Geantă 

4 comentarii:

  1. Prea fain. Impresionant. Un exemplu de voință de fier.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca totdeauna, o invatatura buna! Fii binecuvantat de Dumnezeu, frate Nicu!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate este tristul adevar! Exemplul baietelului este bun de povestit elevilor, dar ma tem ca nu o sa-i miște absolut deloc. Sunt in maxi acum si un baiat de aproximativ 5-6 ani isi ameninta mama ca daca nu ii da telefonul ii da un pumn! 😬😒☹️ Unde o sa ajungem oare? Sa fie vina familiei, a societatii inraite sau pur si simplu ne transformam in pietre fara suflet? Zilnic vad la scoala rautate, batjucura, tupeu, dezinteres, nepasare. Putini sunt copiii inca inocenti, puri, buni, cuminti, respectuosi, credinciosi in adevaratul sens al cuvantului, cu dragoste de cunoastere. Sa ne ajute Dumnezeu sa fim asa cum vrea El! 🙏

    RăspundețiȘtergere