youtube

duminică, 23 ianuarie 2022

CâmpinaTV: Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina

O idee frumoasă și benefică pentru elevii Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina - o lecție de istorie locală, predată de două cadre didactice, nu la clasă, ci chiar pe teren, în două locații care merită cunoscute. Nu există manuale de istorie locală, iar inițiativa profesorilor Ofelia Negoiță și Nicolae Geantă este de lăudat și de urmat, cu atât mai mult cu cât Câmpina are o istorie bogată și interesantă.

În acest proiect deosebit au fost implicate clasele a X-a B și a XI-a A de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati". Prima lecție a fost predată de prof. Ofelia Negoiță la Crucea lui Cuza (sau Crucea Clăcașilor), aflată la intersecția Străzii Ecaterina Teodoroiu cu Calea Doftanei. Este o cruce din piatră, veche de mai bine de 150 de ani, realizată din donații și amplasată în locul respectiv în perioada în care, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, târgul Câmpina era ridicat la rang de oraș (1864).

Monumentul a fost refăcut în perioada 2000-2002 de sculptorul Alfred Dumitriu (și ar necesita mai multă îngrijire, pentru că este deja afectat de vreme și vremuri). Multă lume trece zilnic pe lângă această cruce, dar probabil că puțini sunt cei care se întreabă de semnificația ei. Acum elevii, celor două clase de la Liceul "Istrati" știu povestea acestei cruci-simbol, iar lecția predată de prof. Ofelia Negoiță poate fi considerată și un omagiu adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii de la 24 Ianuarie 1859. Pe Crucea lui Cuza, elevii și profesorii lor au așezat două cocarde tricolore.

Următoarea lecție a fost predată de profesorul Nicolae Geantă (doctor în geografie, scriitor, autorul mai multor volume dedicate Câmpinei și istoriei sale din domeniul petrolului) chiar la Rafinăria "Steaua Română", înființată în 1895. De fapt, fosta rafinărie, un alt simbol al Câmpinei, care a pus cândva bazele exploatării petroliere din România.

vezi: https://campinatv.ro/News/Article/b139bb0e-9971-4405-8a71-df77492e344e_lectie-de-istorie-locala-predata-elevilor-de-profesorii-de-la-liceul-tehnologic-constantin-istrati-din-campina?fbclid=IwAR14VMYB04OEjfUYjm5OdT_dxqTktQm1x3jxSmGIlKV2a2nFIZpbLGZulec 

Un comentariu:

  1. Cine știe la ce preț și în ce țară se vinde crucea furată din Drăgăneasa, nu mai poate să aibă localnicul un monument, o amintire despre credința celor ce au fost înainte de noi.

    RăspundețiȘtergere