youtube

luni, 17 ianuarie 2022

Bogătașii, setea de putere și inegalitatea socială - de Nicolae.Geantă

sursa: Oxfarn
„Cei mai bogați 10 oameni ai lumii și-au dublat averile în timpul Pandemiei”, declara organizația de caritate Oxfarm, înainte de Forumul Economic mondial de la Davos. „Inegalitatea ucide” e titlul articolului, în care Oxfarm mai spune că în plină pandemie 160 de milioane de persoane au fost împinse în sărăcie. Pe de altă parte, 99 procente din populație a avut o involuție. Inechitate socială... ( vezi https://www.facebook.com/watch/?v=422258662927803)

Nu suntem împotriva oamenilor bogați. Ei sunt necesari atâta vreme cât nu creează inegalitate socială. Atâta vreme cât își plătesc impozitele, cât plătesc salarii decente muncitorilor (și la timp), cât respectă subalternii și pe oricine trece pe lângă ei. Atâta vreme cât nu își bagă nasul în politică, nu corup sistemul judiciar, nu corup primarii la licitații, nu amenință firmele mai mici, nu „fură cu acte” bunurile statului, cât nu se vâră ca niște vătafi comunali în inima de intravilane și le acaparează susținând că li se cuvin, cât nu poluează și se fac că nu știu... Sau cât, atunci când sunt spre faliment, când fiscalitatea le calcă pe urme, nu închid firmele, nu le transferă pe numele altcuiva, nu dosesc banii în republici bananiere, nu își iau tălpășița crezându-ne fraieri... Suntem de partea lor atâta timp cât au bun simț, cât întind mâna săracilor să îi ridice, nu să îi arunce în hău. Ori, atâta timp cât nu ne privesc cu dispreț ca pe niște „furnici”, cât nu se cred mici „dumnezei”! Cine se teme de Dumnezeu nu va face asta niciodată!

De 2000 de ani Hristos a avertizat că „o cămilă trece mai ușor prin urechea acului” decât trec bogații pe ușa Cerului! Bogații, nu bogățiile. Căci bogățiile strică inimile. Ele fac ca bogatul să se încreadă nu în Dumnezeu ci în ele, și „să se bizuiască pe răutatea lui” (Psalm 62:10). Da, din nefericire după bogăție vine... răutatea! Oamenii aleargă după bogății. Și după ce strâng averi vor... putere! Influență! Prin urmare corup totul din jur. Dictează politicii, presei, școlii, maternității, mediului, și mai recent sănătății! Se vor dumnezei!

Dacă privim cu atenție, marii bogătași ai lumii nu sunt mulțumiți cu ce au strâns: ei vor să facă ordine în mediu, să mute oamenii pe Marte, să controleze nașterile, deplasările populațiilor, să falimenteze pe cei cu care concurează, să închidă gura tuturor celor ce li se împotrivesc, să ridice și să dărâme șefi de stat, de guverne...

Ce să facem să fie stopați în inechitatea aceasta socială? Poate că ar trebui să li se impoziteze progresiv și cu procente mari afacerile. Poate ar trebui să fie făcute publice și transparent toate participările lor publice în bussines. Poate ar trebui să fie un plafon maxim de bogăție după care să nu mai poată acumula averi. Poate ar trebui ca politicienii să aibă mai mult curaj când li se impun directive... Poate ar trebui să nu-i mai periem atât. Dar cel mai sigur ar fi să îi aducem înaintea lui Dumnezeu și să-l rugăm ca ele să le schimbe inimile. Știu: e pericol ca unii să nu se schimbe nici aici. Tocmai acesta e pericolul ca din cauza hambarelor să nu intri pe ușa Cerului.

Rugați-vă pentru bogații lumii! Au cumpărat tot, dar le lipsește Cerul!

Nicolae.Geantă

Un comentariu: