youtube

joi, 26 decembrie 2019

A venit la ai Săi... - de Nicolae.Geantă


Zilele trecute, la un concert de Crăciun, preotul satului, ofuscat, ne-a afurisit în loc să ne binecuvânteze! Primarul și „parlamentul local” au fost de acord să cântăm colinde dar nu și să... predicăm! Ăștia ar fi vrut un Crăciun dat pe...mute! Evident că noi am ascultat de Pruncul Betleemului... Și atmosfera a fost ca între îngerii Lui!

Crăciunul a fost mereu o sărbătoare cu respingeri. Biblia ne spune că atunci când a pășit printre telurici, Dumnezeu a venit la ai Săi. Isus venise într-o țară care era a Lui, la un popor al Lui! Dumnezeu Tatăl investise, pregătise evreii de veacuri pentru momentul solemn Betleem! Și ai Săi? L-au respins! Nu egiptenii. Evreii... Mai întâi hangiul, apoi preoții, cărturarii, fariseii, lumea cunoscătoare de Scriptură. 

„A venit la ai Săi și ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu!”, zice Evanghelistul Ioan (1:11-12). Traducerea originală înseamnă „le-a dat puterea să devină” copii ai săi. Cuvântul folosit este „tegnateuchen”. Adică „devii azi mai mult decât ieri”. Azi ești un fiu mai bun ca ieri, mâine mai bun ca azi. E creștere calitativă! Respingerea este descreștere... 

Dreptul (autoritatea, zice comentatorul evanghelic Dragomir Stancu) de a fi copil al lui Dumnezeu este unul dintre cele mai mari daruri din partea lui Dumnezeu. Respingerea însă este ieșire de bună voie din familia Lui. E ruperea oricărei legături cu El. Lipsa comunicării. Este pierderea calității de fiu. Paradoxal, nu Dumnezeu i-a dezmoștenit, ci ei L-au părăsit!

Respingerea lui Dumnezeu este autodistrugere. „Nicio națiune n-a mai dăinuit mult după ce s-a îndepărtat de Dumnezeu!”, zicea Bernard Shaw. Poate că asta ar trebui să își tatueze pe palme toți românii! (Știu ce scrie în Levetic, dar e-o metaforă!)

Sf. Atanasie striga în biserică la finalul predicii: „faceți precum Dumnezeu: deveniți oameni!”. Iar eu vă strig „deveniți fii!”. În fiecare zi (mult) mai asemănători cu Fiul! Pentru asta a venit la noi de Crăciun...

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu