youtube

vineri, 22 martie 2019

Totul sau nimic – de Nicolae.Geantă

A fost o zi în care a cerut totul. A vrut totul. „Tot ce e al meu, ce mi se cuvine (ca moștenire)”. Și culmea, a cerut totul când nu strânsese nimic! Asta suna: „Tată, tu nu mai mori?” Apoi, grăbit, a ales să strângă totul. Și să plece. Departe. Foarte departe. Să nu mai știe nimic de ai săi. „O să mă descurc”. Filosofie greșită de viață. Dar când spui „mă descurc” înseamnă „nu mai am nevoie de tine!” Și, vorba rușilor: „nu poți să agăți totul într-un singur cui!”

Nu contează cât a avut. Dar a risipit totul. A mizat pe o singură carte. Și a rămas decât… el cu el. Atunci a realizat ce înseamnă să fii nimic. Cine aleargă după lucruri de nimic va ajunge el însuși nimic.

A avut totul, a cheltuit totul și acum îi lipsea totul! Burta plină nu ne învață nimic. Dar burta goală ne-nvață că nimic nu e mai scump decât pâinea. Și cine nu are pâine, nu are nimic… Lipsa pâinii ne îmblânzește.

A hotărât să se întoarcă. Știa pe cineva care mai avea. „Tata are belșug de pâine”. Chiar așa, când îți lipsește totul, tu unde te duci?

S-a întors tânărul, dar cu nimic. Oare mai lăsase ceva acasă? Da. Luase totul, dar mai rămăsese dragostea tatălui! Și când vine ca un câine plouat, tatăl îi iese înainte: „Aduceți haine noi, aduceți inel, aduceți sandale! Tăiați vițelul îngrășat! Copilul ăsta a cheltuit totul, dar eu îi ofer totul! Când iubești pe cineva, spunea RJ Ellory, îl iei în întregime, cu toate legăturile, cu toate obligațiile lui. Îi iei povestea, trecutul. Iei totul sau nimic”. Tatăl avea totul. Și era generos.

Și tânărul, și noi, credem că dacă luăm totul, rezolvăm totul. Ori avem totul. Iluzii ieftine. Ba nu, iluziile sunt gratis. Dezamăgirile lor însă se plătesc cu un preț uriaș! Nu știu cum de nu înțelegem că viața e ca marea: nu-i pasă că nu știm să înotăm! Iar valurile vieții au înghițit pe mulți!

Risipim! Timpul. Banii. Sănătatea. Averea. Relațiile. Oportunitățile. Ocaziile de-a face bine. De-a trăi frumos. Păcătuim. Greșim. Pierdem. Cheltuim mai mult decât câștigăm. Dar dragostea lui Dumnezeu nu o putem cheltui. Dragostea Sa e totul. Fără ea totul este nimic!

Nicolae.Geantă


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu