youtube

joi, 23 iulie 2015

Tabiet pentru lene - de Nicolae Geantă

Unii zic că e cucuoană mare. Cu vestimentație neferchezuită și casa nearanjată, cocota ale cărei unghii ce-i ies de sub șlapi au pâmânt sub ele cât să pui răsad de roșii, e gata totdeauna să înceapă munca, dar... de mâine! Înclinată spre inactivitate, lenea, spunea un pastor, e obișnuită să se odihnească înainte de a se obosi! Ea vrea concediu deși e-n concediu!

Solomon zice că lenea se teme de leul din stradă care-o poate ucide. Dar cine-a văzut lei ce umblă ziua pe străzi? Hristos o vede talant îngropat. Biserica o consideră un păcat cardinal. Americanii vor s-o logheze handicap! Iar Kafka scria că lenea e începutul tuturor viciilor. Leneșii caută tot timpul scuze (deci născocesc minciuni), urăsc pe cei ce posedă lucruri, bârfesc pe cei ce muncesc, sunt nemulțumiți cu ce primesc. Todeauna se pricep să dea sfaturi. Se cred mai înțelepți ca șapte oameni cu judecată, zice cartea Proverbelor (26:16).

Prezent în școli, în fabrici, în familii și societate, apetitul pentru trândăvie a penetrat și prin biserici. Cartea, zice sora Lene, e grea, munca e pentru tractoare, familia trebuie să mă întrețină, iar Evanghelia se descurcă și fără mine. (Nu citim Scripturile de lene. Nu învățăm cântări noi tot de lene. Nu mergem cu Biblia-n vecini de lene. Nu predicăm eficient pentru că nu ne pregătim. Și asta tot de lene!). 

Lenea împinge la sărăcie, lipsuri, hoție, bișnită, plagiat, decadență morală, certuri în familie, divorț. Afectează și leneșul și pe cei din jur. Munca e dușmanul ei natural. Iar etica îi lipsește. Dar viclenia nu. Leneșul ar face orice numai să nu facă nimic! Ce tabieturi!

Lenea nu se moșteneste, se învață. Ea nu are legătură nici cu sărăcia, nici cu bogăția. Nu toți săracii sunt puturoși, nu toți bogații sunt trântori! Dar nici furnici...

Leneșul e deranjat când i se dă ceva de treabă, începe lucrul și nu sfârșește, se achită de sarcini în ultimele secunde, prelungește pauzele, întrerupe munca... Mimează că lucrează... Cunoașteți din ăștia? Preveniți-i, Dumnezeu nu răsplătește decăt munca! 

Să fugiți de lene!  Altfel, lipsa vine peste dumneavoastră cu un soldat înarmat! Urmăriți-L pe Domnul Hristos! Pe pământ n-a venit în concediu! Nici Biserica nu trebuie să doarmă cu câinii sub căruță... Chiar de-i cald ca-n luna lui cuptor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu