youtube

joi, 3 noiembrie 2011

Românul şi cartea - Nicolae Geantă

Aseară l-am auzit pe fratele Vladimir Pustan declarând că în USA numai 15 % dintre creştinii născuţi din nou citesc Biblia! În România, 85 % din populaţie nu a citit Biblia niciodată! De altfel, românii sunt leneşi la cetit. Nu numai din timpul lui Creangă ni se trage meteahna asta, ci de mult. Chestia este că se tot întinde. Acum, în era gadgeturilor...

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, a făcut un sondaj între conaţionalii mioritici, pe tema cărţi şi-a cititului. Prin urmare:
- 33 % dintre români  au citit o carte în ultima lună, 23 % în ultima săptămână;
- 1 din 5 valahi n-a citit nici o carte în ultimul an, şi peste 22 % nu citesc deloc!
- 2 % din populaţia carpato-dunăreană citeşte numai pentru şcoală şi facultate. (Aici trebuie să declar că la începutul acestui an şcolar, am întrebat peste 400 de liceeni dacă au citit în vara asta o carte. Rezultatul? Şocant. La cele 18 clase, unul, doi sau trei, maxim 5 într-o singură clasă, au ridicat mâna. 90 % cartea a fost de şcoală!).
- 1 din 5 români n-a citit niciodată o carte!
- 80 % dintre români n-au acasă bibliotecă, iar 33 % au o bibliotecă cu cca 100-500 volume,
- 90 % dintre cititori cumpără anual câte 10 cărţi, iar 25 % dintre românaşi cumpără mai puţin de o carte pe an. (Apropos, ieri am fost la Ploieşti cu un frate de la Biserică. Plimbându-ne prin Centrul urbei, am văzut un ţigan care trăgea de un căruţ plin de cărţi vechi. "Cum vinzi cartea vere?", a întrebat fratele. "După grosime coane. A, mai subţîre 2 lei, ali mai groase 5 lei!". Şi fratele a cumpărat 5 cărţi. Numai una... groasă).
- numai 7 % dintre cititori cumpără cărţi de pe NET (în 2009 ponderea era de 2%!).
- 52 % dintre cei ce cititiori, cumpără cărţi ce apar cu diferite publicaţii (ziare, reviste etc),

Fratele Pustan, mai spunea aseară că pentru a citi Noul Testament e nevoie de 19 ore, iar Evanghelia după Luca se citeşte în 3 ore jumătate!

Cred asta, însă numai pentru cei ce n-au televizor!

Nicolae Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu