youtube

luni, 2 iulie 2018

Forma de evlavie și nebunia - de Nicolae.Geantă

2 Timotei 3:5a - “având doar o formă de evlavie...”

Nu știu dacă cineva s-ar opera la un medic de formă. Adică la portarul spitalului îmbrăcat in halat alb. Nici dacă ar avea curaj să meargă la curse cu o mașină de formă. O machetă de carton. Și să aibă pretenția că e pilot de formula unu. Ori vreo femeie să se căsătorească cu o formă de om. O statuie. Dacă face așa i-am cataloga... nebuni! 

Și totuși avem curajul în biserici să trăim o formă de evlavie. Formalism. Venim la slujbă când dorim, ne împărtășim dacă vrem, ne rugăm când ne arde buza, trăim duplicitar, suntem gata să judecăm orice nu e pe placul nostru, slujim nemotivat spiritual... Mecanic. Cine face așa trăiește... moartea! Forma de evlavie e nebunie!


Ea încheie lista de păcate înșirată de Pavel către Timotei. E pusă alături de clevetire, obrăznicie, trădare, neînfrânare, lăudăroșenie și alte 13 încălcări ale principiilor lui Dumnezeu. Forma de evlavie e răzvrătire. 

Cel mai grav cancer al bisericii este superficialitatea, zicea Tozer. Adică un fel de filosofie a trupei Marfar, spuneam ieri bisericii noastre: “las-o bă că merge-așa!”. Forma de evlavie încearcă să lege biserica, viața, cu... sârmă. Forma de evlavie e să faci lucrarea lui Dumnezeu fără băgare de seamă!

Forma de evlavie zice Pavel e viață fără putere. E imitația trăirii. E ca și cum un bolnav mimează că ia pastile și are pretenția să se facă bine! Cine face așa trăiește... moartea! Forma de evlavie e moarte înainte de a muri! Nu fiți sfinți morți!

Fugiți de nebunia formalismului! Forma de evlavie nu ajunge în Cer. Formalismul e ca un bumerang ucigaș. Se întoarce nu la tine ci împotriva ta! 


Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu