youtube

vineri, 6 iulie 2018

Puțin despre inimi împietrite, otrăvite și seci - de Nicolae.Geantă

De ce sunt oamenii de neatins? De ce au inimile împietrite? “Iubește orice și inima ta va fi strânsă și probabil rănită. Dacă vrei să fii sigur că rămâne intactă, trebuie să nu o dai nimănui, nici măcar unui animal. Înconjoar-o atent pe toate părțile cu hobbyuri și mici plăceri, evită orice fel de interacțiuni. Īnchide-o ermetic în coșciugul egoismului tău. Dar în acel coșciug, în siguranță, în întuneric, nemișcată, fără aer, se va schimba... Nu va mai fi rănită; va deveni de neatins, de piatră!”, spunea C. S. Lewis.

De ce sunt oamenii veninoși? De unde atâta răutate? “Pentru că în inima omului sunt germenii lui Dumnezeu”, spunea Cioran. Odată cu creșterea noastră Dumnezeu trebuie să răsară! Să se dezvolte. Dar “dacă nu le permitem să încolțească germenii pot deveni otravă”, mai  zicea filosoful. Iar otrava e mai ușor de împrăștiat decât parfumul! 


De ce sunt oamenii seci? De ce inimile sunt aride? Nu există niciun om care să nu fie alimentat în fiecare zi cu iubire. Dar și cu poftele firii. Mă gândeam că Iubirea e ca un lichid. Ca să pătrundă în orice ungher. Poftele însă sunt ca un nisip. Mărunte, și nenumărate. Lovind pereții inimii fac fisuri pe unde se scurge dragostea. Fără iubire inima devine Sahară. Nimic nu mai încolțește...

Păstrați-vă inimile sensibile! Asta înseamnă să renunțați la ego. El ne e propriul coșciug.
Păstrați-vă inimile roditoare! Asta înseamnă să permiteți să vă încolțească Dumnezeu în suflet! Dacă nu vă năpădesc buruienile!
Păstrați-vă inimile iubitoare. Chiar dacă să iubești înseamnă să fii vulnerabil!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu