youtube

joi, 21 februarie 2013

Germania şi declinul credinţei

340 de biserici protestante au fost închise în Germania între 1990-2010, anunţă cotidianul Spiegel. Dintre acestea 46 au fost demolate. Acesta ar putea fi doar începutul declara Thomas Begrich, unul din capii Bisericii Evanghelice a Germaniei, în viitor alte 1000 de clădiri fiind vizate să se închidă, vinde sau demola. Begrich a mai spus că numai la Frankfurt numărul protestanţilor a scăzut de la 430.000, în anii '50, la 110.000 în prezent.

Pe de altă parte nici catolicii nu stau bine. Bisericle lor se golesc, iar enoriaşii renunţă la acest cult deoarece în ultima vreme au fost măcinate de "scandaluri de abuz sexual şi de tratament discriminatoriu faţă de anumiţi pacienţi ai spitatelor ce aparţini de Biserica Catolică", mai scrie Spiegel. O altă cauză a renunţării nemţilor la religie este impozitul oprit de biserica de care aparţii, direct de pe statul de plată.

Potrivit Hotnews nemţii plătesc între 8-9 % din impozitul pe venit bisericii dacă se declară aparţinătorii unui cult. Această lege (Kirchensteuergesetz), e veche din anul 1939. Datorită ei, astăzi în Germania mai bine de 1 din 5 persoane este fără religie.

Suntem uimiţi că în Germania Reformei lui M. Luther şi a pietiştilor lui N. Zinzendorf, în 2010 doar 36,5 % din populaţie mai sunt lutherani şi doar 33,3 % catolici. Din cei o treime rămaşi în afara acestor biserici, vreo 5 % sunt islamici (îngrijorător), iar vreo 20 % fără religie. La o conferinţă la care am participat, un frate spunea că "ţara care acum 40 de ani trimitea misionari în statele africane (în Kenya, Africa de Sud, Nigeria - vezi Bonke), a ajuns ca în prezent să fie evanghelizată de africani!"

În timp ce creştinismul e din ce în ce mai slab practicat sau chiar delor, în Germania se ridică moschei uriaşe, iar numărul musulmanilor creşte vertiginos. Nu mă miră faptul că în câţiva ani nemţii vor trăi coşmarurile Franţei, unde tinerii musulmani, nemulţumiţi de legile galice, incendiază tot ce prind prin marile oraşe.

Nu ştiu de ce, dar vreau să vă spun asta: Germania are nevoie de ajutorul creştinilor evanghelici din România! Aşa cum au revigorat bisericile evanghelice din Spania, Italia ori Austria, românii ar putea să aducă un nou suflu în protestantismul german. Asta însă depinde tare mult de ifosele nemţilor care ne discriminează ca naţie. În schimb, turcilor, arăbeţilor, islamicilor le deschid larg porţile. Numai să nu fie porţile iadului...

PS: Mă doare situaţia nemţilor. Iubesc Germania, iubesc nemţii şi mai ales "fraţii" de acolo. Nu ştiu însă dacă iubirea e reciprocă. Căci suferinţa (mea) în nici un caz...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu