youtube

sâmbătă, 24 decembrie 2016

De ce s-a născut Isus într-o iesle? – de Nicolae.Geantă

Luca 2:7 “Şi L-a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfăşat în scutece şi L-a culcat într-o iesle, pentru că în casade poposire nu era loc pentru el”

Am auzit de sute de ori, la Crăciun, predicatori care argumentează că Pruncul Isus s-a născut într-o iesle pentru că ea e simbolul smereniei. Chenoza lui Hristos. Dezbrăcarea de prerogativele măririi şi ale gloriei Sale, şi întruparea ca Om. Nu-i contrazic. E drept, ieslea e simbolul smereniei. Dar… numai atât să fie?

Mişna - o carte sfântă a evreilor - m-a uluit ieri cu o informaţie: “În apropiere de Betleem, la o distanţă de 1,5 km, exista un cătun al stânelor numit Migdal-Eder. Pe acest câmp, scrie cartea citată, păşteau turmele de oi ale preoţilor celor mai de seamă şi era interzis să păşuneze alte oi decât turmele Templului, care era destinate pentru jertfă!” (O parte dintre miei se aduceau jertfe dimineaţa, alţii seara şi cei mai mulţi la Paşte).

Prin urmare, m-am gândit ieri, că Isus s-a născut într-o iesle în Betleem, lângă mieii care se aduceau jertfe la Templu, pentru că El însuşi era Mielul care ridică păcatul lumii! Iar toţi mieii au în comun staulul, ieslea. Pruncul Isus nu s-a născut în staulul preoţilor de seamă, ci într-un grajd mic, undeva în apropiere, dar pe păşnile destinate special mieilor de jertfă! Ba chiar mai mult, la naşterea Sa primii oameni înştiinţaţi au fost păstorii care erau angajaţii mai marilor preoţilor Templului! 

Dumnezeu nu greşeşte niciodată în alegeri! A ales păstorii oilor Templului şi nu preoţii oilor lui Israel, căci ciobanii aveau grijă de mieii pentru jertfă, dar preoţii erau gata oricând să-i ucidă! (Isus s-a născut în Betleem, într-o iesle. Şi, a fost jertfit în Ierusalim pe o Cruce! Ştim toţi şi de cine..., de către preoţii cei mai de seamă ai evreilor!).

Mulţumiţi Domnului pentru iesle! Fără ea nu există Crăciun! Căci brazii, instalaţiile, moşii şi toate acareturile lumii n-au nicio valoare…

Crăciun fericit vă doresc! Şi iesle cu mântuire!

Nicolae.Geantă
Drăgăneasa, home

3 comentarii:

  1. A ales pastorii pt ca ei ingrijeau mieii,preotii ,ii ucideau! Sublim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulţumesc ș DOMNUL care sa născut a murit și este viu să vă binecuvinteze cu un an nou plin de inpliniri amin

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnul sa vă binecuvinteze cu un an nou plin de succes amin

    RăspundețiȘtergere