youtube

sâmbătă, 10 decembrie 2016

Cât costă să fii Israel - de Nicolae Geantă

Iacov se întorcea încărcat de la Laban. Cu averile pe care le visase o viaţă. Cu o soție fotomodel pentru care slujise 14 ani. Cu copii mulţi, cu robi, cu turme multe. Dar cu sufletul strâns ghem şi micşorat cât puricele. Se temea pentru viaţa lui. Atunci a înţeles că e mai valoroasă decât tot aurul lumii. Aşa că nu mai e interesat de bogăție. "Să ia totul Esau!".

La un moment dat duce o luptă cu Dumnezeu. O noapte întreagă de confruntare. Dimineaţa pleacă șchiopătând. " De ce târăști piciorul Iacove?". "M-a binecuvântat Dumnezeu!". Da, Domnul binecuvântează cu...lovituri uneori!

După ce devine Israel, Iacov, în loc de Betel îşi stabileşte reşedinţa la Sihem. Acolo, Dina, singura sa fiică e violată de-un prinț păgân. Apoi Simeon şi Levi devin criminali. Iar tatăl lor e nevoit să emigreze iarăşi. Apoi îi moare Rahela. Cea pe care o iubise atât de mult. Îi născuse un fiu și îi pusese numele Ben-Oni, adică "fiul durerii". Dar Iacov îl numește Beniamin, sau "fiul dreptei"! Nu poți numi o binecuvântare durere!

Ruben curvește cu una din țiitoarele sale. Isaac, tatăl lui Iacov, moare. Apoi 10 din pruncii săi îl vând pe Iosif, preferatul lui, unor târgoveți ismaeliţi. După o jale amară ca fierea își pierde ani buni și cel mai iubit dintre prunci. Al patrulea fiu, Iuda, speranţa evreilor ce căpătase acum drept de întâi născut curveşte cu nora sa Tamar! Apoi peste ţară vine foametea! Și într-o zi, bătrân de vreme se coboară în Egipt. El, Israel, din nou între străini. Între păgâni!

Dar acolo, spre sfãrșitul vieții, spune Scriptura că Iacov a murit rugându-se sprijinindu-se în toiag! În toiagul lui Dumnezeu! A plătit cu vârf și îndesat pentru viață Iacov. Dar după ce-a devenit Israel nu a lăsat toiagul rugăciunii din mână!

Ești gata să plătești un preț și să continui închinarea lui Hristos? Sau nu vrei să fii Israel? (Cel ce luptă cu Domnul și biruiește).

Nicolae.Geantă
Cluj-Napoca

2 comentarii:

  1. Pace fr.Nicu Geanta. Am observat postarea pe un alt site cu greseala din titlu ,,sa fi Israel" in loc de "sa fii Israel" si am venit la origine crezand ca este o greseala a celor care au preluat articolul dar nu e asa. Imi permit o sugestie.Pe viitor avand in vedere faptul ca probabil citesc destul de multi articolele,sa verifice cineva din punct de vedere gramatical continutul, mai ales ca am observat o alta greseala de aceeasi natura in continutul acestui blog la "intrii direct pe ciresarii" in loc de "intri direct". Cu speranta ca aceasta sugestie o sa va fie folositoare pe viitor, va doresc succes.
    Cu bine, Costel Dolean. Cluj Napoca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Mai greșim. Uneori din viteză... Alteori din neștiință...

      Ștergere