youtube

joi, 17 aprilie 2014

Aproape de Cruce, departe de Isus - de Nicolae Geantă

Soldați strânși cerc lângă poala Crucii. Cu ochii în glod pe cine are noroc la șase-șase. Viață de loterie. Deasupra Regele răstignit. Pentru ei era mai importantă cămașa Tâmplarului ucis decât goliciunea inimii lor. 

Preoți, cărturari, saduchei, farisei. Cu capul plin de Religie și cu inima plină de draci. În fața ochilor lor e-o Cruce care iartă. În mintea lor sunt niagare de ură. "Ne-ai stricat orânduielile bătrânilor! Mai bine mori Tu decât să ne schimbăm noi!". Legea lor ucide, Crucea Lui dă viață!

Mulțimi de gură cască. Asistă la cel mai semnificativ eveniment din istorie fără să aibă habar. Cu zile în urmă îl aclamaseră pe Osana (Doamne, salvează-ne!). Acum Îl înjură pe Crucificat! Îl batjocoresc (Doamne, salvează-Te!). Viață de giruetă. Totdeauna să te schimbi cum bate vântul. Chiar dacă e împotriva Lui Dumnezeu!

Ucenici speriați. Unii trădatori. Alții neîncrezători. Când ai inima cât puricele și credința ți-e zob. "S-a terminat totul! Dincolo de Cruce nu mai e nimic! Oare cum am putut să fim așa naivi că putem învinge (moartea)?". 

Doi tâlhari cu aceeași sentință. Isus e atât de aproape de ei. Dar și moartea! Pentru unul crucea e zid. Pentru celălat e poartă de Rai. 

Și noi jucăm zaruri sub poala Crucii. Stăm cu ochii în pământ și nu pe cer! Și noi strigăm : "Avem dreptate! Religia voastră e apă de ploaie!". Și noi predicăm de la amvon lucruri nesemnificative! Facem programe nu închinare! Și noi scoatem iataganele deznădejdii. Ne specializăm în bârfe. Devenim experți în descoperirea slăbiciunilor (la alții). Scriem doctrine. Băgăm și scoatem pe cine vrem noi în și din Cer! Ne-am împărțit în grupulețe când El a poruncit să fim Una! O Biserică. O credință. O Cruce. Un Domn.

Biserici pline doldora. Religioși. Toți vor identificare cu crucea. Conservatorii. Legaliștii. Cei liberali. Cei strâmți. Cei cu icoane. Cei cu statui. Cei ce iubesc decât versete. Ortodocșii, catolicii, penticostalii, baptiștii, creștinii după evanghelie. Adventiștii. Cei cu reverdă. Cei cu Serousi. Cei în zdrențe. Toți vor salvare, iertare, mântuire. Toți se identifică cu crucea, dar cu Isus? 

Alergăm. Prin mall-uri. Prin piețe. Prin bucătării. Și chiar prin biserici. Vine Paștele! Vine Învierea! Sărbătorim. Și El? Isus? E tot pe Cruce? Asta înseamnă că suntem atât de aproape de lemn, și atât de departe de sânge!

Să fiți aproape de Isus! Altfel nu veți birui crucile vieții. Și nici atât Crucea Lui!

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Din cauza departarii de Cruce!
      Prostia este ca azi multi lupta impotriva ecumenismului dintre crestini!
      Noi crestinii suntem frati. Ecumenismnul e cand ne unim cu alte religii politeisiste, ateismul sau chiar cu islamul. Ei nu sunt fiii lui Dumnezeu!

      Ștergere
  2. Pace frate Nicu...ma gandesc ca lupta impotriva ecumenismului tocmai din cauza ca il inteleg a ceea ce e...ce ati scris: unirea cu ce nu este din Dumnezeu! Foarte bine ca suntem impotriva. In ce priveste intrebarea mea: cred ca e una grea. Pentru mine, suntem una ca frati, toti cei ce il iubim pe Domnul Isus si facem voia Lui! Dar cred ca denominatiile s-au facut din intentii bune. Cred ca fiecare a vrut sa fie mai aproape de Cuvantulul lui Dumnezeu, si asa cum l-au inteles, asa s-au infiintat Adunarile: Penticostale, Baptiste, Crestini dupa Evangelie. Nu vad ceva rau in asta. Personal n-asi avea insa nimic impotriva sa fim toti "Crestini dupa Evangelie" si nimic mai mult :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact asta predicăm mai mulți frați din țara asta: suntem toți dintr-o familie! Din nefericire, destui dintre ai noștrii ne privesc ca pe niște uzurpatori de culte. Hristos nu a înființat culte, nici dominațiuni, ci o Biserică. O singură Biserică!
    Dar, ca să înțelegi că e o singură Biserică trebuie să iubești toți oamenii! Chiar și pe cei care nu sunt la fel ca tine!

    RăspundețiȘtergere