youtube

luni, 11 martie 2013

Butoaie goale, butoaie pline - de Nicolae.Geantă


Nişte tipi de clasa a XII-a au scăpat o cutie goală de Coca-Cola sub bănci. Evident că nimeni nu s-a aplecat s-o ridice. M-am aplecat, ei au zâmbit, şi înainte de-a o arunca la coş i-am provocat la un studiu biblic. Pe pielea lor.
“Avem două cutii de Coca-Cola. Una e plină şi alta e goală. Dacă bat cu degetul în ele care sună mai tare?". "Cea goală" au răspuns corect elevii după ce au auzit zgomotul ciudat al acesteia. "Dacă le dau câte un bobârnac uşor, dacă suflu cât pot înspre ele, care cutie pică?". "Tot cea goală”, spun ei în timp ce văd experimentul. Apoi am luat cutia goală în mână şi am strâns-o. "Care se turteşte?". "Cutia goală", au răspuns la unison.

Le-am spus de ce majoritatea tinerilor României sunt gălăgioşi. De ce ţipă în tramvaie, în autobuze, în parcuri şi pe holurile şcolii. De ce ţipă la profesorii, la părinţi sau pe… facebook. Le-am spus şi de ce unii adulţi urlă la neveste deşi sunt la un pas de ele, se răţoiesc la bătrâna ce intră-n faţă la rând la pâine, ameninţă şoferiţa ce-a intrat aiurea-n intersecţie, blesteamă copiii… Pentru că sunt goi!
Butoaiele goale fac mare gălăgie. Zornăie. Hodorogesc. Imediat cum le atingi se duc de colo-colo. Pierd echilibrul. Se clatină ca Hopa-Mitică. Şi când cad, se fac zob. Cele pline nu se clintesc din loc. Şi rămân mute, chiar dacă le loveşti.

În viaţa de "butoi gol" orice vântuleţ ne dărâmă. Cum vine puţin încercarea ajungem jos. Tăvăliţi. Stresaţi. Bulversaţi. Făcuţi grămadă. Iar dacă cumva ne strânge menghina vieţii ne mototolim. Ne turtim. Dacă suntem plini însă, rămânem în picioare.

Mă gândeam că tot aşa este şi-n viaţa bisericii (asta nu le-am spus liceenilor). Cine e "creştin gol" face gălăgie. Aici nu vorbesc de situaţiile când unii declanşează tsunami de certuri, ci de cei ce ţipă la rugăciune să dărâme tavanul. De cei ce mărturisesc cu salve de tun. De cei care la predică ideile nu contează, ci decibelii! Plămâni tari în butii goale. Tocmai asta îi lipsea lui Pavel de nu l-a iubit corintenii!

Când “bat” ispitele peste "creştinii goi" ei cad la pământ la prima adiere. Ca Marcu, ca Petru, ca Dima, ca Samson, ca Essau. Iar dacă se strânge menghina-ncercării nu mai rămâne nimic neturtit. Prea mulţi necredincioşi au sfârşit dintr-o banală răceală!

Am înţeles de ce martirii au stat în faţa leilor şi-a torţelor, de ce bătrânii noştrii au înfruntat comunismul, de ce pocăiţii n-au fost asimilaţi de secularism, de ce Iov n-a blestemat pe Dumnezeu, de ce Hristos a rezistat pe crucea Golgotei! Au fost plini!

Le-am spus liceenilor că butoaiele goale pot fi pline. Cu o singură condiţie. Altcineva să toarne în ele!

Să fiţi plini de Duh Sfânt. Să daţi chiar pe afară. Nu că aţi face risipă, dar mai umpleţi şi pe alţii!

Nicolae.Geantă

12 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ce inseamna strigati de bucurie catre Domnul?Apostolii se rugau in soapta sau se rugau sa fie auziti?Domnul ISUS a strigat catre Tatal?Cei care fac rugaciunea in soapta sau in gand cum vedem prin Culte,cand ajung pe strada atunci striga...sa ii enerveze cineva si sa vedeti ce striga...la Domnul le e rusine sa strige...Eu nu cred ca Dumnezeu condamna rugaciunea galagioasa...Cand Duhul Sfant se coboara peste tine atunci ai striga de bucurie...probabil ca nu stiti cum e cand se face prezent Duhul Sfant...Nici eu nu sunt de acord sa se tipe la rugaciune dar nici sa te rogi in gand cand esti la o ora de rugaciune (rugaciune muta)...Nu putem compara pe cineva care se roaga infocat cu un "crestin gol"...

      Ștergere
    2. Sunt perfect de acord cu dvs. E drept trebuie sa strigam la Domnul. Stiu ca si rugaciunile mute sunt ascultate (Ana asa se ruga la Templu), dar sunt tare bucuros in mijlocul strigatelor de bucurie...
      Stiu destul de bine ce inseamna sa coboare Duhul Sfant, dar simt totodata si zgomotul facut de om si nu de Duhul. Nu odata mi s-a intamplat!

      Nu am nimic impotriva bisericilor sau a fratilor care se roaga cu voce tare, zgomotos chiar, imi plac, ma rog cu ei, dar ceea ce am scris eu aviza pe cei ce nu au nimic de spus dar... țipă! Cred ca ati intalnit astfel de cazuri.
      Daca unii se evidentiaza prin mutenie - poate n-au ce sa zica, nu?, unii fac exces de zel din tipat... Apoi cand ies afara... fac ce ati zis dvs.

      Ștergere
    3. Rezervoarele ( butoaiele) sunt produse in fabrica noastra din com. Jilava, jud. Ilfov, executate din poliester armat cu fibra de sticla alimentara si au suporti de sustinere pentru asezare orizontala si gura de acces prevazuta cu gaura de fierbere.sunt foarte usor de spalat si nu au nevoie de intretinere anuala. sunt avizate sanitar pentru lichide alimentare de Larex cu aviz seria F nr 005384, si agrementate conform legea 10/1995 cu Agrement Tehnic nr. 003-05/187 -2013

      http://www.poli-tan.ro
      Fose septice

      Bazine –
      Rezervoare


      Ghivece

      Ștergere
  2. Mi s-a intamplat sa ma aflu in mijlocul unui grup de tineri la camin si cu administratorul caminului(pastor fiind) care tine o sedinta...Dupa sedinta administratorul a zis sa ne ridicam in picioare si sa ne rugam...si apoi...toata lumea tacea...parea mai repede un timp de meditatie decat o rugaciune...(bineinteles ca si rugaciunile mute sunt ascultate dar acolo unde este cazul,in locurile unde nu ai cum sa te rogi altfel la Dumnezeu)...Apreciez efortul pe care il depuneti pentru a posta pe acest blog...am gasit lucruri interesante aici...Dumnezeu sa aiba mila de noi si sa ne ajute sa nu fim pe dinauntru ca niste butoaie goale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost la o conferinta pentru familii crestine, cu 500 persoane cred si... timp de vreo 3 minute au stat fratii cu ochii inchisi si s-au rugat pe... mute! Cand am vrut sa sparg gheata, a inceput chipa d lauda sa cante. Prin urmare conferinta s-a deschis fara rugaciune cu voce tare. Invitat a fost Jim Burn.

      Ștergere
  3. ...rugaciunea cand toti se roaga tare nu e in nici un fel folositoare dupa mine. Nu ma zideste deloc ptr. ca e o galagie care imi face mie greu sa ma rog (sa ma concentrez) si nu zideste pentru ca nici nu inteleg ce spune altcineva ptr. ca toti vorbesc deodata. Ma gandesc mereu la bunicul meu care mereu spune ca "Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii" si ca Domnului ii place ordinea in toate lucrurile. Sunt convinsa ca toate in Adunare ar trebui facute cu oranduiala = una dupa alta, toate la randul lor si sa nu iasa balamuc pe care nimeni nu-l intelege. P.S. Rugaciunea muta e la fel de neziditoare (in gand ne putem ruga acasa, la Adunare vrem sa ne zidim unii pe altii cu ajutorul LUI...)

    1 Corinteni 14

    "Ce este de făcut atunci, fraţilor? Când vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul, o învăţătură, altul, o descoperire, altul, o vorbă în altă limbă, altul, o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească.

    Dacă sunt unii care vorbesc în altă limbă, să vorbească numai câte doi sau cel mult trei, FIECARE LA RAND; şi unul să tălmăcească. Dacă nu este cine să tălmăcească, să tacă în biserică şi să-şi vorbească numai lui însuşi şi lui Dumnezeu. Cât despre proroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalţi să judece.
    Si, dacă este făcută o descoperire unuia care şade jos, CEL DINTAI SA TACA.

    Fiindcă puteţi să prorociţi toţi, dar UNUL DUPA ALTUL, pentru ca toţi să capete învăţătură şi toţi să fie îmbărbătaţi. Duhurile prorocilor sunt supuse prorocilor; căci DUMNEZEU NU ESTE UN DUMNEZEU AL NEORANDUIELII, ci al păcii, ca în toate bisericile sfinţilor." Amin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tabita(Anonimul)21 martie 2013 la 09:04

    Parerea mea este ca numai cine nu a expermentat rugaciunea facuta in comun nu stie ce atmosfera placuta si duhovniceasca da(bineinteles cand este prezent Domnul Isus).Oranduiala sa fie in toate lucrurile bineinteles intr-o Biserica...cand cineva are un mesaj de la Dumnezeu,cand se predica,cand se prooroceste(unul vorbeste si ceilalti asculta),...dar rugaciunea nu o transmiti oamenilor ci lui Dumnezeu si e la fel ca si cantatul...nu canti pt oamnei ci pt Dumnezeu.Deci cum putem sa cantam in cor asa putem sa ne si rugam in cor...Cand esti calauzit de Duhul Sfant intr-o rugaciune nu mai ai timp si nu iti permiti sa fi influentat de cel de langa tine(Duhul Sfant iti da puterea sa faci asta)...Si daca te rogi cu gandul cine stie unde,nu ai chef sa te rogi,...stai si asculti ce zice cel de langa tine in loc sa profiti de clipele scurte petrecute cu Domnul Isus...Sunt de acord ca in unele cazuri in Biserica sau la vreo lucrare sa se roage fratii pe rand nu numai in comun(asta e un obicei biblic)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac rugaciunile in comun. Atunci Cerul coboara langa noi. E drept cine n-a experimentat nu-i poate cunoaște beneficiile. Tipetele de care am scris nu fac referire la rugaciunea in comun. Ci la galagia unora care fie ca se roaga comun fie mca se roaga pe rand scot decat decibeli!

      Ștergere
  5. :)...am "experimentat" rugaciunea in comun si de asta vorbesc. Cand cauti Cerul si sa te apropii de Dumnezeu, atunci cauti LINISTEA ca sa faci lucrul asta. E parerea mea. Ce facea Domnul Isus cand vroia sa se roage? :)....eu am citit ca mergea singur la o parte (pe munte de cele mai multe ori) sa se roage. In ce ma priveste pe mine, si eu in LINISTE ma apropiu cel mai bine de Dumnezeu. Pacea Lui din inima si...sa nu ne certam. ;) :)...

    RăspundețiȘtergere
  6. Multe sunt experientele cu Dumnezeu fie ele traite in timpul rugaciunii in comun sau in timpul partasiei single...numai ca trebuie sa cunoastem vremea cercetarii...Bineintele nu are ce sa caute cearta intre noi...Dumnezeu sa reverse El dragostea si pacea peste totii!O saptamana binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere