youtube

sâmbătă, 17 aprilie 2021

Degetele dezvoltării - de Nicolae.Geantă

Unii spun că în viață dacă te dezvolți spiritual nu mai ai nevoie de intelectual. De deșteptăciune. Te descurci. „Ce cărți să studiezi, ce predici pregătite? Când urc la amvon îmi dă Domnul!”. Apoi vedem atât de des tupeu. Plictis. Și falimente. Alții spun că dacă te încrezi în Dumnezeu din toată inima partea material-financiară nu mai contează. Va veni de la sine. „Da, dar Dumnezeu îți dă nu-ți bagă în sac”, se aude argumentativ pe la colțuri. Cine are dreptate? Alții cred că dacă ai relație bună cu Dumnezeu poți trece pe lângă ceilalți ca pe lângă stâlpii de telegraf. Dar Crucea Domnului are și-o latură orizontală. Una Est-Vest. Spre oameni... Prin urmare, viața creștină trebuie dezvoltată multiplu.

În primul rând dezvoltă-te spiritual. „Ce i-ar folosi unui om să câștige lumea dacă și-ar pierde sufletul?” Asta a spus-o Hristos. Numai că oamenii pun mai mult preț pe știință, pe vaccin, pe lucruri pământești decât pe suflet. Și suflet are orice om. Sufletul e ca un burete introdus în apă. Se umple peste tot. Numai că depinde în ce apă e introdus? În apă limpede sau în zoaie? Normal, apa limpede e Dumnezeu. Scufundându-ne în El nu vom avea sufletul plin de gunoaie.

În al doilea rând dezvoltă-te intelectual. „Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință”. Asta o spune profetul Osea. În Scriptură! Inima omului înțelept caută știința, o dobândește, o stăpânește! Știți că românii au un proverb: „Un nebun aruncă o piatră în apă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată!” Prea multe nebunii se fac în jurul nostru. De aceea e nevoie de 10 ori de mai mulți intelectuali. Intelectul îți dezvoltă nu doar partea profesională și cariera, ci și modul de a acționa înțelept.

În al treilea rând dezvoltă-te emoțional. Empatizează la suferințe. Plângi. Simte cu Hristos durerea Crucii. A păcatului. Uită toate eșecurile tale, Prinde curaj. Vei deveni plin de încredere. De putere. „Vei vedea cum poți să dormi liniștit”, zicea Bob Gas. Dar cum să fac asta frate? Simplu: cere Domnului să te umple de Duhul Sfânt! Și lasă-L pe El să te poarte, nu-l forța să lucreze cum vrei tu!

În al patrulea rând dezvoltă-te relațional. „Cine umblă cu înțelepții devine înțelept”, spunea Solomon. Adică cel mai deștept om ce-a dat vreodată Pământul. Căci pe Hristos ni l-a dat Cerul. Fugi nu doar de pofte, fugi nu doar de păcatele tinereții. Ci și de prieteniile care îți fură harul, cele care te secătuiesc. Rupe relațiile care de îndepărtează de calea îngustă! Ieși din orice anturaj care nu dezvoltă în mijlocul lui moralitatea, frumosul, adevărul, divinul.

În al cincilea rând dezvoltă-ți visurile. Fă planuri mari ca să ai realizări mari. Chiar și bătrânii pot avea visuri. Asta o spune profetul Ioel. Niciodată nu e prea târziu să faci o lucrare bună pentru tine, pentru cei din jur, pentru Cer. Ce anume să faci? Întâi pune genunchii jos. Apoi fii pregătit să faci primul pas pe un drum nou...

Orice om poate fi un instrument măreț în mâna Lui Dumnezeu. Când începi să te dezvolți însă vei vedea că diavolului nu-i convine! Te va ataca la baionetă. Și vei începea să curgă întrebările cu „de ce?”. Dar să nu uiți, dacă nu ai fii copilul lui Dumnezeu, Satana nu ar încerca să te facă să te îndoiești de faptul căci chiar ești!

Nicolae.Geantă

2 comentarii: