youtube

joi, 24 octombrie 2019

Credința blurată - de Nicolae.Geantă

Îmi spunea ieri un prieten că a fost recent la o înmormântare unde în jurul sicriului s-au întâlnit mai mulți “slujitori” care de altfel nu se agreează. Și-au dat mâna, s-au îmbrățișat, au vorbit manierat unii cu alții. Până la groapă. Apoi și-a văzut fiecare de calea lui. De biserica lui. Căci în bisericile celor îmbrățișați mai devreme ei nu intră niciodată! “Frate Nicu, cum poate fi trăită aceasta credință perversă?”, m-a întrebat dezgustat. I-am spus că întreabă cam dur. Nu o putem numi perversă. Ci o credință blurată. Fotoșopată. O credință de poză de album. Dar Dumnezeu lipsește în astfel de fotografii!

Credința blurată este când îți lauzi aproapele (nu doar la biserică), și-l bați pe spate în semn de prietenie, dar când te-ai depărtat doi metri de el îl vorbești de rău. Sau îl vinzi pe câțiva arginți. E credința lui Iuda.
Credința blurată e atunci când un frate îți urează “La mulți ani!”, dar protocolar. Adică numai din buze. Ori din taste. Dar în realitate nici măcar nu e interesat de binele tău. E credința tip Imeneu și Filet.
Credința blurată e atunci când cineva îți urează succes dar în inimă vrea să ai eșec. Ca Iane și Iambre.
Credința blurată este să predici de 10 de la amvon și să trăiești de 4 când cobori!
Credința blurată este vopsea peste rugină. Trăiește filosofia „să fie frumos ce se vede”. Ca pe vremea lui Ceaușescu. E credința care prezintă biserica duduind. Realitatea e că abia mai fumegă!
Credința blurată este să cânți duminica cu mâinile ridicate pe sus în biserică și de luni să accesezi pornografie, să semnezi acte false, să lovești pe cel slab. Cu același mîini!
Credința blurată e ca o diplomă falsă: fotoșopată! Blurează păcatul. Îl ascunde intenționat. E credința de tip Anania și Safira. Dar o astfel de credință nu poate trece de Duhul Sfânt! De fapt e credința care nu îl are...

Iubiți, nu judecați! Trăiți, nu mimați! Slujiți, nu căutați scuze! (Credința nu ți-o pierzi numai căzând în șanț. Ci și în pat. Dormind). Trăiți frumos! Și în afara Bisericii! Fiți plini de Duh, nu doar de slovă... Asta numai dacă vreți să fiți mântuiți!

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Frumoase gânduri, exprimate-n rânduri, cine le citeste si le împlineste, va iesi din lume, va urca pe culme, si va trâmbitza, chiar în tzara sa, caci vine Împaratul sa-Si vada palatul, si sa-Si ia acasa, pe a Sa Mireasa, Biserica Sfânta, pentru marea nunta...

    RăspundețiȘtergere