youtube

joi, 22 august 2019

Păcatul gri. Superficialitatea – de Nicolae.Geantă


„Având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea...” (2 Timotei 3:5)

Zilele trecute am fost întrebat de o reporteră „de ce oamenii sunt superficiali”. „Pentru că lucrează cu jumătăți de măsură! Sau fără măsură!”. De aceea tot ce fac ei este de... formă! Și tocmai asta îl alarmează Pavel pe Timotei: „fugi de forma de evlavie!” „Nu fii ușor nici în gândire, nici în acțiune”. Căci o formă de creștinism este cancer pentru societate!

Superficialitatea are ca rădăcină ignoranța. E lipsa iubirii. Nu e în clocot și nici rece. E căldicică. Nici sfânt, nici drac. Nici întuneric nici lumină. Un fel de ceață. Nici alb, nici negru. Superficialitatea e un păcat gri. Vrea și binele și răul deodată...

Astăzi superficialitatea a devenit pandemie. Se răspândește atomic. Și culmea, naște mereu gemeni! Adică pe cei cu lipsă de profunzime. De viziune. Care nu ating miezul lucrurilor. Care zgândăre viața doar la suprafață.


Jandre Drmic zicea că „oamenii superficiali distrug până la temelie!” Pentru superficial normalul este un obstacol. A gândi mult este un handicap. Ia totul cu ușurință, face lucrurile de formă. Deformează realitatea, percepția ei...

Și totuși, deși cunoaștem superficialitatea o tolerăm! Superficialitatea ne face să venim când vrem la biserică! Să ne rugăm numai când ne arde buza! Să slujim fără evlavie! Să cântăm, să ne rugăm, cu gura și mintea să fie în altă parte! Să slujim nemotivați! Să avem filosofia trupei Marfar: „las-o bă că merge-așa!” Când suntem superficiali plecăm dintr-o biserică în alta, trăim fără pasiune, fără emoții, nu dăm vieții niciun gust. E ca și cum am înnoda-o cu sârmă!

Nu fiți superficiali în predicarea Evangheliei! Nici cu fapta, nici cu vorbele! Ați minți! (Ceea ce nu știe superficialul este că a devenit artist în mințirea de sine!)

Nu fiți superficiali în derularea slujbelor bisericești! Programul întocmit superficial necesită de trei ori mai mult timp, spune regula lui Galub. De aceea plictisim, predicăm prost...

Nu fiți superficiali în sentimente! Sentimentele superficialilor sunt focuri de paie! Învățăturile lor aduc multe primejdii!

Faceți toate lucrurile ca pentru Hristos! Nu amânați perfecționarea! John Wooden zicea că „dacă nu ai timp să faci un lucru bine crezi că vei avea timp să-l faci din nou?”. Nu uitați: cele 7 biserici din Apocalipsa n-au mai reușit! Superficialitatea lor se vede azi în... ruine!

Concludeți astfel ce spune Pavel: lipsa evlaviei e lipsă de putere! Dar și faptul că un creștin superficial nu este altceva decât un dușman al credinței! Cred că știți: Dumnezeu e cel mai mare dușman al superficialității!

Știu că e greu. Nu fugiți de viață! Ci de superficialitatea ei! Prietenul meu Piki, spunea într-o biserică de rromi: „Ceea ce m-ar dărâma cel mai tare ar fi să-mi pierd pasiunea (pentru Hristos). Aș fi mort deși aș trăi”! Pentru că superficialitatea, acest păcat gri, este o înmormântare înainte de a muri!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu