youtube

duminică, 7 ianuarie 2018

De ce s-a botezat Hristos Iisus? – de Nicolae.Geantă

Am auzit de nenumărate ori că Hristos s-a botezat ca să fie o pildă pentru noi. Nu zic că nu e adevărat. Dar sintagma adeseori e neargumentată. Un fel de crede și nu cerceta.

Înainte de a răspunde la întrebarea din titlu, vreau să fac câteva remarci. Ioan Botezătorul, acest profet ciudat din pustia Enghedi, făcea un botez (prin scufundare) al pocăinței. Acest botez era oficiat de obicei pentru neamuri. Neamurile, care aderau la mozaism și deveneau prin adopție evrei, erau botezate apoi erau circumcise. Se numea botezul pocăinței. Al schimbării identității. Ioan Botezătorul practica însă botezul neamurilor și pentru evrei! Pentru că evreii care fuseseră aleși să fie o națiune de preoți pentru neamuri se depărtaseră atât de mult de Dumnezeu că nu se mai identificau de neevrei! Și Ioan a oficiat botezul pocăinței pentru că așa îi spusese Dumnezeu. (Cum de unde știu? Păi când Isus întreabă dacă botezul lui Ioan vine din Cer nimeni nu a avut curaj să-L contrazică!).

Deci Ioan oficia botezul pocăinței. De aceea când apare Domnul Isus, profetul refuză să-L boteze! Pentru că Mesia nu avea păcat! Atunci de ce a acceptat Domnul botezul?

Isus Hristos s-a botezat pentru a confirma consacrarea în lucrare ca Mare Preot. Chaffer, un teolog protestant, scrie în Systematic Theology că botezul Domnului „pare să fie un ritual de recunoaștere a faptului că El exercită trei oficii: profet, preot și rege”. Marius Cruceru, pastor baptist, afirmă cu semnul întrebării că botezul Domnului a fost de fapt intrarea Sa în slujba de Mare Preot. Biblia vorbește în Exod 29 și 40 că la investirea preoților se făcea spălarea cu apă, apoi ungerea cu untdelemn. La botezul Domnului, Ioan l-a spălat numai cu apă, iar pentru că Hristos era Mare Preot după orânduiala Lui Melhisedec, nu a putut să-L ungă cu untdelemn. Dar, Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt peste El, în chip de porumbel. Pentru Domnul Isus numai Tatăl din Ceruri putea să facă ungerea! Aaron, ca Mare Preot, era confirmat de Moise. Dar Isus a fost confirmat nu doar de Ioan ci și de Dumnezeu tatăl: „Acesta este Fiul Meu preaiubit! De El să ascultați!”

Isus Hristos s-a botezat în scop semiotic. Așa zic unii teologi. Adică a introdus un semn nou. O nouă semnificație! Așa cum a instaurat și Cina Domnului. Le-a făcut ritualuri. Biserica practică botezul ca semn al pocăinței, și Cina Domnului ca semn al botezului!

Isus Hristos s-a botezat să ne ofere un act pedagogic. Adică să ne botezăm și noi! Dar botezul creștin NU SE FACE înaintea pocăinței! Sau dacă se face NU ARE niciun efect. E ca și cum rușii au fost botezați odată cu caii. Ritual care se practică anual și în România pe la Băilești. Și prin alte locuri. Dar caii rămân tot cai! Nu devin sfinți! Nici măcar cai apocaliptici!

Isus Hristos s-a botezat la Iordan la 32 și 4 luni, spune Dragomir Stancu! Adică la maturitate. Ca să ne arate că la botez trebuie să fii conștient ce faci! Și milioane de oameni l-au urmat...

Tu ai curaj să faci botezul?

PS: Unii zic că Ioan Botezătorul a fost desprins din secate esenienilor. Dar greșesc. Ioan nu a fost esenian pentru că a avut rol profetic, esenienii au avut rol esoteric! Ioan a depășit secta de la Qumran. Esenienii s-au enclavizat, s-a retras departe de lume. Dar Ioan a făcut o slijbă în public! Esenienii au aștepatat toată viața pe Mesia. Dragomir Stancu zice că ei nu credeau în Mesia. Dar Ioan Botezătorul l-a prezentat lumii pe Mesia. Apoi s-a făcut mic ca El să crească!

Nicolae.Geantă

4 comentarii:

  1. https://biblia.resursecrestine.ro/marcu/16#verset-17,18 -

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul absolut este vital !
    "Sa cunoastem, sa cautam sa cunoastem pe Domnul !" https://biblia.resursecrestine.ro/osea/6
    "Daca ramâneti în cuvântul Meu, sunteti în adevar, ucenicii Mei; veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi."
    Mult har si pace, draga Nicu !

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa vorbeste Domnul !
    https://biblia.resursecrestine.ro/isaia/65

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa cum suntem datori co o moarte, unica, personala, tot asa suntem datori cu un botez, unic, personal. Diferenta dintre cele doua e ca botezul e moartea de libera alegere, cealalta nu scapa nimeni de ea. Nu e greu de priceput botezul, semnificatia si valoarea, e greu sa dezlipesti o lipitoare de pe picior, adica sa impui firii o alta directie. Isus a facut botezul mai usor si linistit ca oricine, de ce ?
    E fiul lui Dumnezeu, nu are pacate, nu are nimic la care sa fie nevoit sa renunte, dar a avut ceva (cum zicea Ceausescu) imperios necesar de recuperat de pe pamant. Asta l-a indemnat sa faca dincolo de Dumnezeul care este, sa se faca mic, mic, mic, iar noi, mici, mici, mici, sa urmam si pe neantelese botezul. Gresesc ?

    RăspundețiȘtergere