Cervantes povestește despre o ieșire din captivitate. Împreună cu camarazii se hotărăște să salveze niște sclavi magrebieni din temniță. Destul de greu a strâns banii necesari pentru transportul a 10 persoane, a găsit barcă, a tocmit barcagiu. În seara stabilită, la ora stabilită, negura era ca zmoala. Și liniștea ca de mormânt. Sclavii vin la timp. Numai unul lipsește. Se hotărăsc să plece fără el. Cervantes protestează. Evocă groaznica durere a întârziatului cånd va sosi pe țărmul pustiu și va zări inaccesibilă barca! “O astfel de drăcească suferință nu trebuie pricinuită nimănui”. Prin urmare se zăbovește. Se întârzie nepermis. Într-un final apare și al zecelea sclav. Dar nu singur ci... însoțit de gardieni. Îi denunțase! Toți sunt arestați. Cervantes e hulit, blestemat. Poate chiar și bătut! “E oare încrederea năroadă?”, întreab și eu ca Nicolae Steinhardt citind această ispravă. Chiar așa, poate fi năroadă încrederea?
Nu cred că încrederea e slăbiciune. Deși de multe ori am regretat după ce am fost prostit. Nu cred că încrederea e oarbă. Doar se preface că nu vede. Nu cred că încrederea e prostie. Căci nici bunătatea nu presupune inteligență. Nu cred că încrederea trebuie neapărat testată. Tâlharul de pe cruce nu a mai avut timp... Dar cred, cum spunea cardinalul de Retz, că încrederea te face liber de bănuieli, de teamă! Cine nu are încredere va dormi cu coșmar!
Sunt șocat că unii țipă în gura mare “eu nu am încredere nici în mine!”. Apropo, cine va avea încredere în oameni ca ei?
De la Hristos am învățăt că pot acorda încredere celui ce nu merită! Eu sunt unul dintre nemerituoși... Sunt uimit și azi cum Domnul crede in mine! Dar credibilitatea e riscul lui Dumnezeu!
Acordă încredere! Chiar dacă e socotită nerozie. Nerozie e să fi (tot timpul) sceptic și să trăiești cu frică să nu fi tras pe sfoară!
De ce are Dumnezeu încredere în oameni? Pentru că nu se teme de nimic!
De ce are Dumnezeu încredere în oameni? Pentru că nu se teme de nimic!
Nicolae.Geantă
Dan Gabrian, Kitchiner, Canada
RăspundețiȘtergereNu, o astfel de încredere nu e năroadă. Pentru că după ce am acordat încredere unui individ, nu mai depinde de mine. Depinde de el ce face cu încrederea pe care i-am acordat-o. Dacă îi acord încredere a doua oară, s-ar putea să-i furnizez pietre pentru praștie, și devin nărod eu...
“Blestemat să fie omul ce se încrede în om” - dacă-mi pun încrederea într-un om înaintea lui Dumnezeu, punându-L pe El pe locul doi...
Sânt de acord cu tine... ni se cere să fim nărozi, ca și pocăiți....
Oile sânt năroade din fire...
Sincer ...
RăspundețiȘtergereÎncrederea uneori sau "sempre" este ilogică...cam ca dragostea.
Parcă ar fi surori