youtube

miercuri, 21 august 2013

Rugăciune sau recitare

Ieri m-am întâlnit în oraș cu Bianca, o tipă ce-abia a terminat clasa doișpea. Eram grăbit și ea avea în mână o foaie xeroxată cu un bărbos. "Ce e...". "O rugăciune. Patroana mi-a dat-o și m-a pus s-o învăț. Îmi va ajuta".

I-am spus Biancăi că rugăciunea nu e redarea unui text, ci comunicare. Vorbire directă. Comunicarea cu Hristos nu e examen de competențe lingvistice. Dacă ai examen la școală, dacă circuli cu mașina în trafic, dacă pruncii te fierb mergând prin discoteci, dacă partenerul te pișcă la buzunare, dacă ai o ispită din care nu poți să ieși, o boală care se agravează, o lehamite față de biserică, niște vecini care-ți fac viața infern, rugăciunea trebuie făcută în acea direcție. Concret. La subiect. Altfel, citind rugăciunea nu știu cărui pustnic, patristic sau scriitor cu penița iscusită (care au trăit stări de har, nu exclud), tu de fapt nu faci decât... teatru! Reciți un text, o poezie din care nu faci parte. Rugăciunea trebuie să fie redarea a ceea ce simți, a ceea ce ai (neapărată) nevoie.

Rugăciunea e mai mult decât vocalizarea ideilor. E apropiere de Dumnezeu. Un factor sine qua non, indispensabil. Nu e doar cerere, e părtășie. O legătură.

Chant spune că "rugăciunea nu e o opțiune". Ci, o obligație!

4 comentarii:

  1. de aceea nu-mi place cand se recita in comun Rugaciunea "Tatal nostru" in unele Adunari...Tot mereu o rugaciune trebuie sa fie personala! E parerea mea.

    Pace, C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici nu sunt de acord cu tine. Eu chiar ador sa se roage o sala intreaga odata "Tatăl nostru". E ceva extraordinar. Da, rugăciunea e personală. Dar e și comună... Important este ca Dumnezeu să fie slăvit!

    RăspundețiȘtergere
  3. hmmmm...ma voi mai gandi la asta frate Geanta. Cum am spus, e ce am trait eu si ce vad si simt cand se spune rugaciunea asta in Comun...Automat i-mi vine in minte Matei 6:7... In rest "să urmărim lucrurile care duc la pacea şi zidirea noastră." Amin. Pace si Bucurie va doresc din plin! C.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cri,
      Ştiu că te-am dezamăgit. De fapt nu eu cu declaraţia mea, ci cei pe care i-ai întâlnit în viaţă rugându-se în comun. Aş dori să fi măcar odată cu noi, cu Cireşarii, să simţi ce înseamnă "Tatăl nostru" spus din 1000 de piepturi concomitent!
      Merci de urări.
      Dumnezeu să fie cu tine şi familia ta!

      Sper să ne vedem în curând. Mă tot ameninţă cineva din Ausburg că mp invită acolo la biserică.

      Ștergere