youtube

sâmbătă, 3 august 2013

Serbările Cireşarii Prahova, Drăgăneasa - ziua I


Drăgăneasa e un sat din vestul Prahovei. La granița cu Dâmbovița. E locul unde a erupt prima sondă din România. În 1885. Are cca 1300 de locuitori, din care 25% sunt rromi. Rromi rudari, nevorbitori de rromani. Săraci. Producători de mături, coșuri de răchită sau linguri de lemn. Culegători de fructe de pădure.

Este singurul sat dintre Băicoi și Predeal care are o biserică evanghelică cu statut juridic! Biserică de români. Rromii nu s-au pocăit decât vreo 10.

La 9 fix Diogene venise cu cortul. La 10 au ajuns și tinerii lui Piky. Patru ore a durat montatul! La 17 au ajuns canapelele și sonorizarea. Florin Voicu le-a adus din Plopeni. Lucian State a venit din Cămpina să regleze sunetul. La 18,30 în cortul de 25 m erau cca 50 de inși. "Hristos, nu ne lăsa să ne facem de râs!". Frații din Bărbulești n-au ajuns. Probleme cu mașina. Cine face misiune cunoaște. 30 de minute de așteptare. Ce să cânți cu mp3-uri. Așteptare cu folos. Mașinile încep să curgă. Târg auto... 

Începem. Cortul e plin. Poate 300 de persoane. Majoritatea tineri. "Aleluia!" O mulțime de localnici stau în drum. Rușinea. N-au învins-o. Ortodocși, creștini după Evanghelie, penticostali, baptiști, adventiști își întind mâna! Dumnezeu e Unul. Biserica la fel. Din peste 10 localități au sosit. Bărbuleștiul cântă. Din toți plămânii. Tina din Arad cântă și ea. O voce superbă. Onisim ne motivează la rugăciune. Apoi, predică Darius Filimon. "Numărat, numărat". Nicolae Geantă face chemare: "De ce spun oamenii lui Hristos ?". Lacrimi, legăminte noi. Trei tineri pășesc în față. O femeie ce a căzut se rededică. E ora 22. Când a trecut așa repede?

Am mâncat la Biserica Izbânda. Mulțumim fratelui Rodinel pentru cumpărături. Și lui Dani din Boldești că a făcut grătarul. Mulțumim surorilor pentru slujire. Şi celor venit de la muncă din Germania şi au sponsorizat evenimentul. Mulțumim celor 10 tineri pentru montarea cortului. Faceți treabă bună și la 35 de grade! Mulțumim Titi Coșereanu pentru electricitate. Ai înșirat 200 m de cabluri. Mulțumim Florin Voicu pentru ajutor, pentru sonorizare. Mulțumim Biță pentru că ai tuns iarba de pe teren. Ai venit din Valencia în concediu și noi te-am pus la treabă. Mulțumim Marius Drăgoescu pentru că ne-ai cumpărat cabluri.

E miezul nopții. Mâine dimineață mergem la Bărbulești. Întoarcem vizita. Seara, de la 19,00, vă așteptăm la cort. La Serbările Cireșarii Prahova.

Nicolae Geantă, Onisim Botezatu & Darius Filimon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu