youtube

joi, 1 august 2013

Potemkiniada și Rusaliile - de Nicolae Geantă


Grigori Potemkin a fost unul din "băieții dăștepți" ai Rusiei secolului XVIII, cneaz și ofițer al țarinei Ecaterina a II-a. Istoria spune despre el că era un mare artizan al falsurilor. Cu ocazia aparițiilor țarinei, Potemkin, organiza totul în așa fel încât să se creadă că lucrurile merg brici. Se zice că în timpul vizitei regelui Poloniei în Crimeea (1787), butaforistul Grigori a construit orașe din carton și castele de lut, pentru a creea falsa impresie de progres și prosperitate!

Nu știu de ce, dar prin biserici, îl surclasăm la scor mare pe Potemkin: "programe bine unse" în birourile pastorale, zâmbete de stewardesă, strângeri de mână și îmbrățișări de complezență. Sărutări protocolare. Nesfinte. Cuminecați fără mărturisire. Jertfe fără iertare. Ostilitate activă. Pocăință fără metanoia! Botezați fără naștere din nou. "Diavoli înmuiați", spunea un pastor bătrân.

Potemkiniada e ascunderea gunoiului sub preș. Ea umflă numărul de membrii la alegeri și-l cioplește bine la cotizația anuală. Face rapoarte că a evanghelizat satele, dar bisericile nu apar, nu cresc. Pe hârtie e dinamică, pe teren e mecanică. Se fotografiază cu copiii, cu săracii, cu rromi. Dă bine la sponsori. Și din poze nu se vede când lipsește Duhul Sfânt...

Potemkiniada te aduce să cânți la cor după ce-ai stat trei ore seara la discotecă. Ea te lasă să mulţumeşti în biserică după ce ai măsluit TVA-ul în facturi, după ce ai "fript" o bere, un şnapţ, singur acasă. Cu ea poți predica cu Kentul în buzunar. Fumul de țigară se combate cu Colgate, mirosul de pălincă cu usturoi, dar Duhul Sfânt nu are surogate. Chiar dacă nu se vede, se simte. Focul potemkiniadei e ceva rece, dragostea e azbest! Iar predicile sicative! Cât despre proorocii…

Anania și Safira n-au construit case de carton, nici de lut. Potemkiniada lor a fost minciuna. Un fleac, zic unii. Dar firele de iarbă pot opri roata morii. Vulpile mici strică viile mari. Buturugile mici doboară carele uriașe. Și "nimicurile" alungă Duhul Sfânt. Opresc Rusaliile. Pe Dumnezeu.

Ca să vină Rusaliile Hristos a rupt întâi perdeaua din Templu. De sus în jos. În spatele ei am văzut cu toții grafitiile lui Potemkin! Mult sânge vărsat. Degeaba! Şekina please de mult.


Potemkiniada proliferează pe zi ce trece. Opriţi-o! Sau măcar luați-vă teneși noi și fugiți de ea! Nu vă înșelați, Dumnezeu vede prin perdeaua păcatului! Mai mult,  într-o zi, o va da la o parte!

Nicolae Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu