youtube

luni, 6 mai 2013

Proiectul "Lumină pentru Rromi"

Biserica de Rromi din Boldeşti are numai 3-4 ani vechime. Construită de tineri, din scânduri şi chirpici, cu covoare de iută pe jos, canapele şi scaune de 3-4-5 feluri, o scară din fier pe care abia urci dar şi cu o curte fără gard finalizat, biserica ce până nu de mult avea o sobă care scotea fumul şi pe uşă şi pe coş, e una dintre cele mai dinamice comunităţi evanghelice prahovene: are un grup imens de copii, mulţi tineri şi cca 50 de adulţi. În câţiva ani a crescut probabil de 10 ori!

Situată într-o comunitate cu peste 250 de copii rromi, unde "iarba creşte în case cum creşte pe islaz" iar pruncii nu manâncă decât odată pe zi (seara), biserica a demarat un proiect pentru a construi o şcoală. Visul lor este ca tinerii rromi să nu mai fie paria societăţii. Deja unii dintre evanghelici sunt studenţi la medicină, absolvenţi de facultate sau viitori bursieri (de facultate). Viorel Oprişan, alias Picky, pastorul bisericii are o emisiune radio pentru rromi de peste 9 ani!

Proiectul şcolii a fost demarat împreună cu o fundaţie din Franţa, care l-a abandonat din nefericire deoarece nu tot Consiliul de Administraţie francez a vrut să sprijinească/sponsorizeze o şcoală care funcţionează pe lângă o biserică! Ridicată la roşu, dar fără acoperiş, noua şcoală a rămas fără sprijin financiar. De aceea lansăm acest viodeoclip. 
click si
http://www.youtube.com/watch?v=NQeUXf77nKw
http://www.youtube.com/watch?v=yTH3vLd9epE

Trebuie să precizăm că "şcoala" funcţionează deja în cadrul bisericii, în fiecare zi. Dimineaţa, înainte de a pleca la şcoală publică, toţi copii de rromi vin la biserică unde primesc câte un sandwich apoi sunt preluaţi de microbuz pentru a merge la cursuri, unde una dintre fetele absolvente este învăţător. După cursuri copiii vin din nou la biserică, unde sora învăţătoare şi învăţătoarea de la şcoala duminicală (care este şi un excepţional organist!) fac temele cu pruncii apoi sunt trimişi acasă! Pe lângă fetele rrome elevii mai erau îndrumaţi şi de o tânără franţuzoaică, profesoară de chimie care şi-a abandonat jobul în Hexagon ca să msioneze printre rromii din România!

Visul rromilor şi al lui Picky este să finalizeze şcoala, unde "toţi copiii din etnie îşi vor pregăti temele, vor face duş - să meargă la şcoală curaţi, şi vor mânca înainte de a ajunge acasă". Un fel de school after school. "Este singura modalitate de a scoate ţiganii din subcultura lor", zicea pastorul care vede o comunitate cu oameni de elită în următoarele două decenii: medici, avocaţi, profesori, pastori şi de ce nu... un preşedinte! "Ce, numai America să aibă un Obama?".

Unii din tinerii bisericii de rromi din Boldeşti fac parte şi din grupul coral "Qvo Vadis". 


Sunt unul dintre colaboratorii acestei biserici încă din primii ei ani de existenţă. Tinerii "Raze de Lumină R Band" slujesc alături de mine în evanghelizări. Vin în misiune oridecâte ori îi chem. Învaţă bine. Unul dintre ei a luat luna trecută nota 10 la simularea pentru bacalaureat la limba română, cea mai mare notă din liceul său, şi probabil din judeţul Prahova. Fetele sunt de o modestie mai rar întâlnită! Sunt săraci, microfoanele le joacă feste întotdeauna când avem evanghelizări sau seri de tineret, nu au o sonorizare bună, nici video-retroproiector. Şi nici măcar husă la orgă. Însă Dumnezeu i-a înzestrat cu voci superbe... Dar şi cu aripi!

Nu am făcut niciodată un anunţ umanitar pe blogul meu! Pentru ei însă... Cred că e timpul să încercăm să-i ajutăm să nu mai zboare cu aripile încărcate cu plumb! Contactaţi-i /(aveţi adresele lor în videoclip) sau contactaţi-mă!

Hristos să vă fie alături pe tot drumul parcurs spre Eden!

3 comentarii:

  1. Domnul sa binecuvinteze "Raze de Lumina R Band"!...tineri pretiosi Domnului! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumim mult pentru sustinere! Dumnezeu sa va binecuvanteze! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol foarte frumos despre acești frați rromi a apărut în toamna anului 2013 în revista FHM cea mai mare revistă de cultură masculină a românilor de pretutindeni, Click aici pentru acel articol http://andreicraciun.eu/tiganii-care-s-au-intors-la-domnul/#comment-59

    RăspundețiȘtergere