youtube

vineri, 3 mai 2013

Tâlharul, sfântul din lista rataților - Nicolae Geantă

Un personaj ce nu ni-l dorim model. Nu am dori nimănui să trăiască o viață ca a lui. Să ia decizii ca el. Nici rele, nici bune. "N-am dori să fie nimeni ca el, dar am dori tuturor să aibă un sfârșit ca al său", spunea fratele Gabi Zegrean.

Nu a călcat niciodată în Templu și nici atât în sinagogă. Nici măcar de Paște. Pentru el sfințenie, păcat, cumințenie, corectitudine nu existau. N-a deschis Biblia niciodată, n-a postit, n-a fost la rugăciune. Nu a adus niciodată o jertfă. Nici măcar o turturică. De Dumnezeu nici nu vrea să audă. Să stea la locul Lui liniștit...

Viața sa s-a rezumat la distracții, week-end-uri prelungite și senzații de scurtă durată. Își răsfăța pielea, dar își otrăvea inima! Nu avea o direcție și plutea ca o scândură pe ocean. Pentru el Universul era lipsit de scop. Era opac la minte. Își trăia clipa. Pierzând-o cu succes.

Acum era străpuns de trei piroane de 18. Câte unul în palme, și unul în picioare. Tot trupul i se ținea în mușchii de la gât. Îi țiuiau urechile, capul, pulsul scăzuse, ochii îl usturau de sudoare. Era o arșiță grozavă. Gâfîia ca o locomotivă. Și îi era atât de sete... 

Din gâtlej îi ies numai înjurături. Blesteme. Ar vrea ca foc din cer să cadă peste toți vrăjmașii lui... Ar coborî să le dea o lecție de corecție curioșilor ce asistă cum îi curg ultimele picături de sânge. Dar cine, cine să-i scoată piroanele?

Nu-i singur crucificat. Lângă el mai sunt doi condamnați. Unul înjură de mama focului. Celălalt tace. E ca un Sfânt. Pe cap poartă o cunună de spini, iar sângele prelins i s-a uscat pe fața învinețită. Parcă poartă o mască! Spinarea Îi e brăzdată de harpoane. I se văd oasele. Plămânii nu-I mai rezistă, buzele-I sunt plesnite, ochii obosiți. Cineva i-a aruncat un burete cu oțet în față! Soldații joacă zaruri sub cruce. Preoții Îl sudălmesc. Poporul îl huiduie, îl scuipă. Al treilea condamnat la fel! Cineva i-a bătut o tăblță cu vina la cap. Condamnatul ăsta e Rege! Deodată îl aude răcnind: "Tată, iartă-i căci nu știu ce fac!". Ce fel de Om este Acesta? Ce putere ascunde? Cum să vorbești de bine dușmanii, cum să te rogi pentru ei? Oare nu cumva...

"Doamne sunt un tâlhar! Un ratat al creaţiunii Tale! Nu-mi pot plăti păcatele numai cu crucificarea asta! N-ai vrea să folosesc cartea Ta de credit?".

"Astăzi vei fi cu Mine în Rai!".

"Nu mai vreau să-mi scoți cuiele din palme! E suficient că mi le-ai scos din inimă!".

Ceva se întâmplă unui om când se află la o distanță mică de Leul lui Iuda. Când Leul răgnește. Când îi atinge coama aurie! Când se apropie încât îi poate simți răsuflarea.

Vă știți obiceiurile proaste. Tendințe egoiste, minciuni albe. Patimi. Superstiții. Slăbiciuni, metehne. Momentele dvs negative. Ce-ar fi să le lăsați la Cruce? Dumnezeu face mai mult decât să le ierte! Le șterge!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu