youtube

sâmbătă, 24 decembrie 2022

Necrăciunul sfântocilor – de Nicolae.Geantă

Când ateii se ridică înverșunați împotriva Crăciunului îi înțeleg. Ei urăsc pe Dumnezeu Creatorul. Ateii cred că totul a apărut din întâmplare. Că haosul s-a făcut ordine singur! Cine crede în haosul schimbat, în haos ajunge. Când musulmanii ofensează Crăciunul cerând interzicerea lui, îi înțeleg. Ei urăsc pe Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu. Și Biblia zice că cine nu are pe Fiul, nu are nici pe Tatăl. Dar când creștinii se ridică împotriva sărbătoririi Crăciunului nu îi mai înțeleg.

Unii ne apostrofează că spunem erezii, că „la Crăciun NU s-a născut Isus Hristos!” Știm și noi destul de bine că data nu a fost 25 decembrie (da, Dumnezeu nu a vrut să știm data zilei Întrupării Sale pentru că El e fără început!). Dar cum putem avea o Evanghelie completă dacă am sări peste Nașterea (a se citi Întruparea) lui Hristos la Betleem și nu am predica-o în timpul anului? Poate ne dau ei o idee... Alți creștini NU sărbătoresc deloc Crăciunul fiindcă ar fi „ceva păcătos dom’ne!” Cum să păcătuiești serbând în cinstea lui Dumnezeu? „Cum să țin eu o sărbătoare propusă de religie?”, striga un ultraș religios. (Păi și scaunele din biserică de cine sunt propuse? De ce nu stai în picioare tot programul?) Alții acuză că „facem concert apoi oferim cadouri copiilor la biserică”. (Dar dacă  le dăm și pruncilor lor sunt bine primite!).

Alți sfântoci ne acuză că „ieșim foarte bine în poze”, „că Domnul ne-a învățat să facem totul în ascuns”, și că „urmărim popularitate” dacă arătăm și altora filmulețe sau fotografii din misiunile printre copiii sau familiile nevoiașe cărora vrem să le facem mici bucurii de Crăciun!” În schimb, în timp ce „crăciuniștii” fac misiune prin frig, prin sate pline de glod, după ce călătoresc sute sau mii de km să împartă cadouri săracilor, „necrăciuniștii” acuzatori stau „ascunși”. Vorba chitaristului Emanuel: „Sunt girofaruri! Trăiesc în ei însuși”.

Din nefericire procentul celor ce cred în Hristos și acuză Crăciunul este în ascendență. De sărbători ei au un Necrăciun. Necrăciunul Sfântocilor.

Nu cedați când sunteți acuzați de ei că sărbătoriți Crăciunul. Bucurați-vă cum vă place pentru Hristos! Nu-i tratați pe măsura răutății lor. Tratați-i pe măsura bunătății dumneavoastră! Și vorba lui Dodo, un prieten al meu: „Nu lăsați comportamentul celorlalți să vă strice liniștea interioară!”

Mă tem de Necrăciunul Sfântocilor! Nu că n-aș avea eu loc acolo, ori dumneavoastră. Ci că în smerenia excesivă a unora nu mai încape nici Pruncul Hristos!

Să aveți o sărbătoare plină de bucurie și lumină. Lângă cei dragi și lângă Prunc!

 

PS: „Crăciunul” este numele sărbătorii Nașterii Domnului în popoarele din Europa de Est. Și cum noi suntem pe-acolo... Crăciun fericit! Ori dacă vă place mai mult „Merry Christmas!”

Nicolae.Geantă

2 comentarii:

  1. Buon Natale !
    Ce exprimă italienii prin cuvântul Natale ?
    Sarbatorile acestea le numesc ei "Natalizie"
    Isus e Gesu'
    Hristos e Cristo
    Cel puțin la români există o umbră de conexiune. Creaciun are acea consoană de început "Cr", ea poate conecta Cristos, dar și cruce. Italienii nu au nici o conexiune între Natale și Gesù /Croce... ei doar sărbătoresc, fără polemică, legalism, cesaționism și diferențe de confesiune între creștini.
    Întrebare : Oare nu cumva ne întrec ei ca nație pe noi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, partida fariseilor din bisericile evanghelice exista. Sfantoci despre pe care ii amintesti in acest articol sunt defapt farisei de o dinioara care nu il cunosc si inteleg cu adevarat pe Domnul, sunt acei copii spirituali care refuza sa creasca, ca sa le zic pe nume sunt "handicapati" din panct de verere spiritual. Acestia iau doar ce le convine de la Domnul Isus, si se impiedica de nimicuri pe calea credintei, oameni fara discernamant spirituali deoarece nu cunosc Adevarul si Libertatea de traire pe care o aduce El. ei nu inteleg ce inseamna "ca orice gand sa-l faci rob ascultari de Hristos" si nici chiar comportamentul apostolului Pavel, care cu iudeul se facea iudeu ca sa castige cat mai multi pentru Imparatia lui Dumnezeu, astfel incat Jertfa lui Hristos sa nu fie zadarnica pentru nimeni. Ma intristeaza de fiecare data cand drumul meu prin viata acesta se intersecteaza cu astfel de "frati" pentru care dragostea lui Hristos pe care trebuie sa o manifestam se transforma in "ura sfanta" chipurile. fiecare dintre noi, ca urmasi ai lui Hristos pe acest pamant, trebuie sa ne aplecam din nou pe paginile Evanghelilor ca sa intelegem cu adevarat, cu o minte innoita sub calauzirea lui Dumnezeu Duhul Sfant care salasluieste in inimile noastre, Caracterul Domnului nostru Isus Hristos in care sa ne oglindim si sa ni-L insusim in vietile noastre. Dumnezeu sa ne dea noua intelepciune cum sa ne raportam la astfel de oameni care se poticnesc in faptul ca majoritatea crestinilor sarbatoresc Nasterea (Intruparea) Domnului nostru Isus Hristos, iar lor care considera acesta sarbatoare care il are in centru pe Hristos o sarbatore pagana, (deoarece indiferenta lor de secole a facut ca acesta sfanta sarbatoare sa se dilueze esenta dragostei lui Dumnezeu fata de omenire). Dumnezeu sa le dea lumina ca sa inteleaga ca tot ceace facem este sa proclamam pe Mesia astfel incat Imparatia lui Dumnezeu sa se largeasca. Fiti binecuvantati, preaiubiti Domnului!

    RăspundețiȘtergere