youtube

vineri, 16 decembrie 2022

Crăciunul ca ieșire a omenirii din labirint - de Nicolae.Geantă


Ieri am desenat pe tablă elevilor de’a unșpea un labirint. “Cum putem ieși din labirint cel mai ușor?”, am întrebat clasa. “Sărind gardul”, a zis un curajos. “Da, dar sărind un gard suntem tot în labirint?”, le-am răspuns (desenând-le). “Păi le sărim pe toate”, strigă altul. “Nu reușim. Pentru că în labirint oamenii nu știu unde e marginea, capătul! Și intră în panică!” Tăcere. “Din labirint cel mai ușor se iese în…sus, le-am confirmat! Și totuși nu dorim…”


Le-am mai spus că viața e un labirint cu probleme, cu păcate, cu frustrări. Tocmai de aceea a venit Hristos să se nască în lume: să ne scoată din labirintul încurcat al vieții! Da, Crăciunul e ca ieșirea din labirint. Și totuși nu dorim. Nu acceptăm Adevărul. Iar diavolul ne minte cu dulcegării ieftine (chinezării) ca să ne țină în labirint… În  fapt, de când e istoria lumii a făcut asta: a inventat minciuni spunându-ne că sunt adevăruri!


Prin urmare, după căderea lui Adam și-a Evei, diavolul a căutat permanent să pervertească rasa umană. Să o contamineze cu păcat. Pentru că știa că la “o vreme” va veni printre noi Hristosul. Salvatorul lui Dumnezeu. Iar Isusul, care e Dumnezeu preexistent (nici un om nu are preexsitență!) S-a întrupat în Maria. Într-o Fecioară neprihănită! Adică un trup nelocuit de diavol (diavolul nu poate crea oameni, dar poate locui în ei!). Și Hristosul a luat chip de Om? Dumnezeu după al cărui chip suntem și noi, a venit în ieslea Betleemului în chipul nostru! Ca oam adevărat! Om și Dumnezeu într-unul.


Odată adusă mântuirea în lume diavolul a continuat cu minciuna. Și pentru că nu poate crea un trup (dracii nici nu creează nici nu procreează), maimuța lui Dumnezeu - cum îl numește pe imitator Martin Luther, a găsit o soluție. La “sfârșitul vremii” a inventat un trup care nu există! O minciună. Pe Santa. Moș Crăciun. Santa și Satan au doar o inversare de literă. Trupul lui Isus e Adevăr. Trupul lui Santa este o minciună. Moș Crăciun nu există! Și totuși, de ce îl urmăm? 


Știm cu toții ca lumea e guvernată de Adevăr și lege. Adevărul este mai presus ca legea! Dacă un guvern dă o lege care încalcă un adevăr - să spunem interzice pe Dumnezeu în școli - adevarul este mai presus de lege: nu trebuie renunțat la el! Iar dacă Isus e Adevărul și Moș Crăciun e minciuna, de ce alegem să trăim cu minciuna? De ce ne călăuzit după ea? (Elevii aici au lăsat capul în jos).


Știți ce am constatat în anii aceștia de slujire? Că, de obicei oamenii sunt conduși de către lideri. De unii mai presus decât ei (ca pregătire vorbesc). Am învățat ca un sărac nu poate da lecții de marketing, de proliferarea financiară. Și nici un copil să conducă o țără! (Asta o spune regele Solomon în Biblie: Eclesiastul 10:16 “Vai de tine, ţară al cărei împărat este un copil…”). Pentru că ai fi sub nivelul celorlalți. Și subnivelul nu poate fi normalitate! Prin urmare, când suntem conduși  de o minciună (de exemplu vestitul Moș Crăciun) înseamnă că am ajuns sub nivelul ei! Generația Moșului ne arată că am ajuns extrem de jos. Trăitori chiar sub nivelul minciunii! 


Atenție prieteni: “minciună este o minciună chiar dacă toți o cred, iar un adevăr este adevăr chiar dacă nimeni nu-l mai crede”, zicea Douglas Adams. 


Tu ce alegi de acest Crăciun: Adevarul sau minciuna? Nu uita că viața este un labirint! Și Isus a venit tocmai ca să ieși din el!


Nicolae.Geantă

Huatian Chinagora, Paris



Un comentariu:

  1. Ori de câte ori predici, sau dai învățături și sfaturi, de fapt pui piciorul la ușa labirintului și spui "nu intrați acolo !
    Dar cine aude...de aceea e labirintul ticsit, chiar înfundat de plin. De ieșit se iese doar pe verticală, dar timpul pierdut acolo și resursele risipite sunt o mare pagubă. În schimb pentru cine nu mai iese" daună totală "...ei sunt cei mai mulți.
    Ajută-ne Doamne să gasim cărarea dreaptă, nu autostrada fără azimuth, rătăcitoare până la epuizare.

    RăspundețiȘtergere