youtube

joi, 16 aprilie 2020

Săptămâna Patimilor. Joi. Mielul fără niciun cusur - de Nicolae.Geantă

1 Petru 2:22 „El n-a făcut păcat și în gura Lui nu s-a găsit vicleșug.”

Noi știm că în cartea exodul, când evreii au adus ca jertfă mielul de Paște, acesta trebuia să fie cercetat cu de-amănuntul. Nu trebuia să aibă niciun cusur! (Exod 12:5 - Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an...). De fapt nicio jertfă adusă Domnului nu era primită dacă avea vreo meteahnă.

Astfel, în prima lună a anului, care era Nissan, adică Aprilie, în ziua a zecea se oprea un miel din turmă, se cerceta foarte amănunțit, extrem de bine, timp de 4 zile, apoi era jertfit! 

Hristos, Mielul care ridică păcatul lumii, cum spune Ioan Botezătorul (Ioan 1:29b), a intrat în Templu exact in ziua a zecea a lunii Nisan. Atunci au fost Floriile. Apoi timp de 4 zile a fost cercetat!  

Întâi l-au cercetat cărturarii, bătrânii și preoții (Luca 20:2 “spune-ne cu ce putere faci atu aceste lucruri?”) și nu au putut să-L învinuiască! Nu i-au găsit nicio greșeală! Niciun cusur!


Apoi a fost cercetat acasă la Marele Preot retras, la Ana, socrul lui Caiafa (Ioan 18:13). Și nu i-a găsit nicio vină. Niciun cusur. “Întreabă ucenicii dacă e adevărat despre Mine!”, i-a zis Isus. Și Ana a rămas de rușine.

Apoi a ajuns la Caiafa (Ioan 18:24). Legat. Și aici s-a întâlnit Sanhedrinul. Parlamentul. Noaptea, când nici nu avea voie! Avea 71 de membrii, din care 2 președinți (unul era Marele Preot, 23 de preoți de seamă, 23 de cărturari dintre farisei, și 23 de bătrâni dintre conducătorii de sinagogi). Nu știm dacă în seara aceea au fost toți. Știm numai că s-au întâlnit ilegal. Nu aveau voie noaptea! Era a treia cercetare a lui Isus. Au adus și niște martori (Matei 26:60). Mincinoși evident. Nu i-au găsit nici de data asta vreun cusur! Mărturisirile martorilor nu se potriveau, zice Marcu (14:56). Apoi sinedriștii conduși de Caiafa, l-au întrebat “dacă este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu?” (Matei 26:63). “Da, sunt!”, a răspus scurt Isus. Și nici de data asta nu i-au găsit cusur, deși Caiafa l-a declarat vinovat! Fiindcă Mielul de Paște numai Marele Preot avea voie să-l declare bun de jertfă!

Apoi Domnul Isus a fost dus la guvernatorul roman Pilat. Să-l cerceteze. Nu i-a găsit cusur și l-a trimis la Irod. Irod era Împăratul iudeilor. Și nici aici nu i s-a găsit nicio vină! Și iar l-au adus la cercetări la Pilat. Pentru a treia oară le-a spus romanul: “Eu n-am gașit nicio vină de moarte în El!”. Niciun cusur nu avea Mielul lui Dumnezeu! Era perfecțiunea lui Dumnezeu.

Petru ne spune că n-a făcut niciun păcat și în gura Sa nu s-a găsit niciun viclesug! (1 Petru 2:22). Și totuși, a fost condamnat la moarte! Moarte de Cruce, prin răstignire. Dar înainte de crucificare a fost aspru bătut. Și nici acolo, în chin, în durere, nu i s-a găsit niciun cusur! “Când a fost chinuit și asuprit, n-a deschis gura deloc. Ca un miel care-l duci la măcelărie” (Isaia 53:7).

Nici la cruce nu a purtat vină. Pe tăblița de condamnare Pilat I-a scris atât : “Isus din Nazaret, Regele Iudeilor”. 

Isus a murit nevinovat. Adică nu, a murit pentru vina mea și a ta. A fost Mielul care a ridicat păcatul lumii. Petru (1:19) spune că s-a plătit vina noastră “cu sângele scump al lui Isus, Mielul fără cusur și fără vină!”

De 2000 de ani de la moartea Sa, agnosticii, scepticii, ateii, împotrivitorii lui Isus în frunte cu diavolu’, cu Satana cel mare, îi caută Domnului Isus o vină. Un cusur. Nu i-au găsit și nu ii vor găsi niciodată! Isus, e fără cusur! Isus e perfect! El e singurul Miel acceptat pentru vina noastră. A muritorilor ca sa devenim nemuritori! Veșnici!

Eu cred în El? Eu cred că n-are niciun cusur? Tu îi găsești vreo vină? Dacă nu îi gășești atunci ce te oprește să Il urmezi? Să te pocăiești! Să îi fi alături?

Nicolae.Geantă
Joia Mare, Aprilie 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu