youtube

joi, 17 noiembrie 2016

Altfel despre haina răutății - de Nicolae Geantă

1 Petru 2:16 "Purtați-vă ca niște oameni slobozi, fără să faceți din slobozenia aceasta o haină a răutății..."

Deunăzi am urmărit (absolut întâmplător) o înregistrare a unei televiziuni pe probleme de minorități sexuale. Evident că nu pot fi de acord cu ifosele, cu pretențiile homosexualilor. (Conceptul de "familie" nu e al lor. Dacă vor să trăiască pe invers să-și definească alt concept: parteneriat, tovărășie, cuplare... Au o sumedenie de variante). Însă ce m-a uimit pe mine este că părțile care susțineau normalitatea, și vorbeau despre Hristos, au făcut-o agresiv, fără calmitate, fără dulceață în vorbire... Ori Mântuitorul ne-a învățăt că trebuie să fim blânzi. Altfel, îmbrăcăm haina rautății.

Am înțeles, citind azi dimineață pe Petru, că noi nu prea acceptăm teologia hainei de răutate așa cum o percepe pescarul galileean. Apostolul nu spune că haina de răutate e îmbrăcată numai de cel ce înfige cuțitul în plexul vecinului, de birjarul ce trage sudalme la foc automat, de cea ce se terfelește cu bărbații pentru bani, sau de satrapul care biciuie copiii pe plantație ori în uzină. Haina răutății poate fi îmbrăcată și de torționarii religioși!


Credincioșii eliberații de păcate nu ar trebui să privească din avion pe pătimașii robiți ce nu sunt ca ei. Asta e condamnare, nu câștigare. Nu facem ca o bătrână care m-a văzut citind Biblia în tren și mi-a vârât sub nas o broșură "666.Semnul fiarei". (Duminica zicea). Nici ca un frate al nost' ce împărțea brosuri de Paști dar avea pe bicicletă un banner: "Pui de năpârci, de ce fugiți de mãnia viitoare?". Nici ca frații care în ultimii 45 de ani predică numai despre cravată, batic ori verighete. Nu sunt mai superior că am haine conservatoare. Dacă-s mai departe rău, nu-i un câștig pentru nimeni. 

Prea multe haine ale răutății îmbracă biserica azi. Se vede în interviurile cu cei ce nu-i acceptă 
dogmele, în postările acide pe internet, în comentariile acuzatoare, în defăimările zilnice, în interdicția pentru anumite persoane de a apărea în reviste, la radio, la televiziune, sau în... biserici! Și lista e lungă. Cât zidul chinezesc!

Apropos, știți ce culoare au hainele răutății? Sunt vărgate! Oricine le îmbracă nu mai e liber! 

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu