youtube

vineri, 2 septembrie 2016

Din Boldeşti Scăieni la Brooklin Tabernacle, New York - de Florian Guler (Romanian Times)

“Este un confort sa descoperi suflete alese în mijlocul mocirlei și confuziei lumii”

Quo Vadis Music este o misiune creatoare de coruri și grupuri corale de muzică creștină clasică. Eduard Teodorescu, creatorul misiunii și dirijorul Corului Quo Vadis al rromilor din Boldești-Scăieni, Romania, împreună cu două misiuni americane, Precious Life, și My Brother’s Keeper, adună fonduri în USA, pentru construirea primei clinici pentru asistența rromilor și săracilor din România.

Membrii corului, elevi de liceu și studenți, cu fața măslinie, au nume românești “melodioase” Ancuța, Alina, Raluca ori nume mai exotice ca și Luiza, Alice și Monalisa. Monalisa este studentă în ultimul an la Medicină, Universitatea Brașov; visul ei este să ajute: ”la construirea unei clinici unde săracii să nu trebuie să plătească” Alice lucrează ca și asistentă medicală în București : “vreau să investesc în oamenii din jurul meu, mi-ar plăcea să construiesc un orfelinat.” Ligia T. lucrează ca și analist la Ploiești și iubește: “fotografia, caii, muzica și gătitul…, aș vrea ca Dumnezeu să atingă prin mine inimile oamenilor.”

Fetele din cor ca și tinerele de pretutindeni au preocupări și pasiuni asemănătoare: muzica, arhitectura, fotografia, călătoria, pictura și gătitul.

Băieții poartă nume de eroi biblici: Filip, Ioan, Moise, Samuel, Iosif. Andrei, un elev de liceu căruia îi place să picteze, vrea să ajungă doctor: “ca să schimb imaginea românilor despre etnia rromilor”.

Băieții sunt aproape toți studenți la inginerie. Aron joacă fotbal, este student la Drept și vrea: “să ajung procuror ca să ajut la scăderea criminalității între rromi.”

Basul, Remus Bălan, un tânăr pensionat în urma unui accident, dorește să aibe șansa să vorbească oamenilor despre cum l-a întâlnit pe Domnul Cristos.

Corul Quo Vadis cântă un concert de o oră, muzică clasică creștină și gospel, în limbile română, engleză, germană, italiană și rromă.

La fiecare concert ei cântă "Corul Robilor" (G. Verdi) în italiană. Concertul se încheie cu "Haleluia", de Handel.

În concertul (la care am fost), la Cross Roads Church, Muount Joy, PA au cântat, “Doamne buzele mele”( Gavril Muzicescu), o cântare de marcă în muzica bisericească din România.

Corul (nedirijat) a cântat, la un moment dat, în limba rromă o cântare unde vocile bărbătești conduc melodia iar fetele fac armonia bătând din palme un ritm vioi (și cu ele toată sala). Mi se părea ca am văzut o eliberare și o regăsire de sine în ochii și vocile lor, după solicitarea vocală și execuția excepțională a cântărilor clasice. Această schimbare de “gamă” și cultură a surprins audiența cu efect.

Repertoriul corului este foarte solicitant, și concertele numeroase. Duminică 7 august 2016, ei au cântat 5 concerte de câte o oră în două biserici diferite. (Scriu aceste lucruri ca să subliniez că adunarea fondurilor în America nu este nicidecum “o serbare câmpenească”).

Am lăcrimat când am aflat că unul dintre baieți a fost întrebat dacă i-a plăcut America, el a răspuns: “în două săptămâni am văzut doar semafoare și drumuri”

Domnul Viorel Oprișan, pastorul de la Biserica Eben Ezer, Boldești-Scăieni, a agreat cu observația mea: “Dumneavoastră ați venit în SUA “la plug” nu la o plimbare !”

Marți 9 august 2016, Quo Vadis, Corul Romilor din Boldești - Scăieni, a făcut istorie în lumea corurilor creștine românești. Ei au fost invitați să cânte la celebrul Brooklyn Tabernacle, New York. În fața unei asistențe de mii de oameni, fiind prezentați chiar de Jim Cymbala, cunoscutul autor creștin și pastor al Bisericii nedominaționale și multi-etnică din New York. (Corul de la Brooklyn Tabernacle are 280 de membri. Coriștii sunt aproape toți fără nici o instruire muzicală. Corul a câștigat 6 premii “Grammy Awards” în USA.)

La Corul Robilor din Nabucco (de Verdi) cântată în limba italiană, tinerii din Boldești-Scăieni au fost ovaționați. Asistența, de câteva mii de oameni, au ascultat ridicați în picioare, așa cum se cuvine, "Haleluia" de Handel, cântată în limba engleză.

Eduard Teodorescu, comentează pe pagina lui de facebook: ”Pentru corul nostru a fost o mare onoare să fim prezentați (în 9 aug 2016) de pastorul Jim Cymbala (pastorul bisericii Brooklyn Tabernacle din New York), într-un mod absolut specific acestui cunoscut evanghelist, autor al cărților “Credința proaspătă”, “Vânt proaspăt”, “Foc proaspăt” și celelalte cărți ale sale, care merită a fi citite cu atenție, pentru că în ele este descrisă atât de bine rețeta trezirii din cartierul Brooklyn și celelalte cartiere din această mare metropolă americană.”
Cât de tainică este calea Dumnezeului nostru!

Poate că tinerii aceștia nu au auzit niciodată despre Brooklin Tabernacle și nici despre celebritatea și unicitatea acestei Biserici.

Interpretez șansa fraților și surorilor noastre de a cânta la Brooklyn Tabernacle, ca pe un sărut pe obrazul lor masliniu, disprețuit de unii în România. L-aș parafraza aici pe Voda Cuza: “Du-te și spune ciocoiului că obrazul care l-a scuipat el, ți l-a sărutat domnul țării.”

Doru Radu, observă într-un comentariu pe Desculți-Homecoming: “Pe mine m-au marcat mai multe lucruri, spuse și de dirijor (Eduard Teodorescu): felul în care Dumnezeu poate schimba viețile oamenilor; faptul că ei pot fi lumină în comunitatea lor nu tocmai angelică… Părinții acestor copii sunt plecați prin Europa la lucru (sau pe căi abătute) situație în care pastorul (Viorel Oprișan) - rudă cu mulți dintre tineri - s-a văzut silit să joace rolul de tată surogat. “Ori la școală, ori la muncă”, le-a spus el acestora de mici.

Experiența corului de rromi din Boldești-Scăieni, ținuta lor sprituală și intelectuală, este o mărturie la fel de mare ca și viața - care ne învață că nu există o condiție umană pe care Evanghelia Domnului Christos să nu o poată ridica.

Desigur,  în Romania sunt multe coruri, și spre lauda lor bine instruite. Corul Pro Deum, Arad, un cor profesionist dirijat de Teodor (Puiu) Caciora a făcut și el istorie în America. În luna îulie 2016, corul a introdus cea mai românească cântare creștină, cântată în bisericile noastre ortodoxe și evanghelice, unui for musical American. Cântarea lui Nicolae Moldoveanu a fost introdusă, printr-un concert, la Hymn Society în the United States and Canada, Annual Conference 2016 , University of Redlands, California.

Florian Guler, Troy Michigan
August 2016


Sursa: Romanian Times, 20 august 2016
(Mulţumesc încă odată prietenului meu Octavian Curpaş din Arizona pentru semnalarea articolului)

Un comentariu: