youtube

miercuri, 19 octombrie 2011

Ei, au învis inerţia ! - Nicolae Geantă

Trăim într-o ţară în care prea mulţi se dau bătuţi. Familii tinere eşuate, partide politice fără prag electoral, biserici care se închid. La început scântei, dinamism. Apoi tăcere. Societate înfrântă. De oameni cu capul plecat. Şi cu spinarea cocoşată. Profesori care nu mai ies la greve, muncitori care n-au curajul să ceară salarii mai mari. Patroni ce-şi închid firmele, pentru că au... concurenţă. Tineri fără bac' după 12 ani de şcoală. Absolvenţi cu licenţă care merg la căpşuni.

Preoţi ce fac slujbe în biserici goale. Pastori puşi în ţarc de comitete, de soţii, de biserici. Creştini care nu-L mai vestesc pe Isus, pentru că până acum nu s-a pocăit nimeni. Biserici fără seri de evanghelizare. Oameni ce nu se mai roagă pentru bolnavi. Iar alţii ce nu mai cred în darurile Duhului Sfânt.

Lipsesc modele? Nicidecum...

Pictorul Van Gogh a vandut un singur tablou pe perioada vietii si acesta surorii sale, pe un pret de nimic. Dar asta nu l-a oprit sa picteze peste 800 de tablouri, in întreaga carieră.
În anul 1954, Jimmy Denny, managerul lui Grand Ole Opry, l-a concediat pe Elvis Presley dupa un singur concert. I-a spus: "Nu vei ajunge nicaieri, fiule. Mai bine te-ai intoarce la condus camioane". Apoi, Elvis a scos hit dupa hit, devenind unul dintre cei mai mari cantareti ai lumii. Paradoxal, când era tânăr a fost dat afară din biserica baptistă unde era membru pentru că... nu-i era agreată chitara!

Compozitorul Ludwig van Beethoven a fost considerat de catre profesorii sai "fara nici o sansa ca si compozitor". Nu i-a ascultat si, astfel, a compus continuu. 5 dintre cele mai bune simfonii ale salele-a scris… complet surd!

Inventatorul Albert Einstein nu a vorbit pana la 4 ani si nu a citit pana la 7. Una din profesoare l-a descris ca fiind "incet la minte, nesociabil si pierdut pentru totdeauna in vise prostesti". A fost exmatriculat de la scoala si a pierdut admiterea la Politehnica de la Zurich. Totusi, a invatat sa vorbeasca, sa citeasca si chiar sa invete "putina" matematica! Albert Einstein, e-un geniu neinteles.

Sportivii Michael Jordan si Bob Cousy au fost dati afara din echipa de baschet a liceului. Jordan spunea: "Am esuat de nenumarate ori in viata. De aceea am reusit." Michael Jordan, e unul dintre cei mai buni baschetbalisti ai lumii.

Winston Churchill a ramas repetent cand era in clasa a VI-a, apoi de fiecare data cand a candidat a fost infrant, pana cand a implinit 62 de ani si a devenit Prim ministru. El a scris mai tarziu: "Never give in, never give in, never, never, never, never - in nothing, great or small, large or petty - never give in except to convictions of honor and good sense. Never, Never, Never, Never give up!". ("Niciodata nu te recunoaste invins, indiferent ca e vorba de un lucru marunt sau important - niciodata nu te recunoaste invins, decat in fata unor chestiuni de onoare sau de bun simt. Niciodata, dar niciodata, sa nu renunti!").

In 1944, Emmeline Snively, directoarea unei agentii de moddeling, i-a spus modelei aspirante Norma Jean Baker, "Mai bine ai invata sa fii secretara sau ti-ai gasi un sot". Norma Jean a devenit Marilyn Monroe, dar nimeni nu a mai auzit de Emmeline Snively! Marilyn Monroe, a dvenit cea mai cunoscuta blonda de pe planetă!

Walt Disney a fost concediat de redactorul-sef al unui ziar, fiind acuzat ca nu are imaginatie si idei bune. A dat faliment de mai multe ori pana sa construiasca Disneyland-ul. De altfel, propunerea parcului a fost refuzata pe motiv ca nu ar atrage pe nimeni.

Profesorii lui Thomas Edison spuneau despre el ca "e prea prost ca sa invete ceva". A fost concediat de la primele doua joburi ale sale, fiind considerat neproductiv. Ca inventator, a facut 1000 de inventii lipsite de succes, inainte de a reusi sa inventeze becul. Intrebat de un reporter cum s-a simtit sa esueze de 1000 de ori, Edison a spus: "Nu am esuat de 1000 de ori, ci becul a fost o inventie cu 1000 de pasi." Edison a dat omenirii becul, o inventie cu 1.000 de pasi... gresiti!

Charlie Chaplin a fost initial refuzat de catre studiourile din Hollywood, pantonima sa fiind considerata un nonsens.

Profesoara lui Enrico Caruso i-a spus acestuia ca n-are voce si ca nu poate sa cante deloc. Parintii lui ar fi vrut ca acesta sa devina inginer. Pana la urma, Caruso a fost unul dintre cei mai faimosi tenori din istoria operei, fiind cel mai cunoscut artist din primii 20 de ani ai secolului al XX-lea!

Abraham Lincoln a dat faliment în afaceri în 1931. În 1932 a pierdut campania pentru Congresul Statului. Tot în 1932 şi-a pierdut slujba. Vrea să înveţe avocatura, dar a fost respins la examen. În 1933, un prieten l-a băgat în faliment. 17 ani a plătit la acea datorie. În 1834 a câştigat campania pentru Camera Legislativă a Statului. În 1835 se logodeşte, dar logodnica îi moare înainte de nuntă. În 1836 are un colaps nervos. 6 luni a zăcut în spital. În 1838 este înfrânt la vot în lupta pentru preşedintele Camerei Reprezentanţilor. În 1940 vrea să ajungă elector, este înfrânt la vot. În 1943 pierde campania pentru Congres. În 1843 o câştigă. În 1848 pierde din nou realegerea în Congres, în 1854 pierde la vot un loc de Senator, în 1956 pierde nominalizarea ca vice-preşedinte la Convenţia Naţională a partidului. În 1858 pierde iarăşi un loc în senat. În 1860 este ales preşedintele USA!

Când Pablo Casals a implinit 95 de ani, un reporter l-a intrebat: "Domnule Casals, aveti 95 de ani şi sunteti unul dintre cei mai mari violocenlisti din toate timpurile. De ce incă mai exersati 6 ore pe zi?" Casals i-a raspuns: "Pentru că încă eu cred că fac progrese!"

În grădina Ghetsimani, Mântuitorul ISUS i s-a întristat duhul, ca de moarte. "Tată, dacă este cu putinţă, depărtează de la mine paharul acesta!". Şi Tatăl, i-a trimis un înger să-l întărească. Şi-o cruce, pe care să ridice păcatul omenirii!

Într-o zi, când Petru urca pe colinele Romei, s-a întâlnit cu Hristos Domnul, care cobora. "Quo Vadis Domnine?". "Înapoi la Roma Petru. Să mă răstignesc a doua oară". Şi Petru, cu lacrimi în ochi s-a întors în arene la sfinţi!

Nu te da bătut niciodată! Nu te da bătut de somnul credinţei, de starea laodiceeană a bisericii, de goliaţii ce sfidează pe Dumnezeul tău. Nu te da bătut de nebucadneţarii ce secularizează lumea, de uriaşii ce tă văd un pici. Şi nici de Diavol. Este învins la Cruce!

Dacă totuşi ai pierdut continuă. Dacă ai câştigat, continuă. După ce ai cucerit o culme, niciodată nu te opri. Urmează altă culme, mai înaltă. Iar deasupra ei Cerul. Dacă citeşti aici, n-ai ajuns încă acolo!

(PS: Rugaţi-vă pentru mine. Mâine, la Sinaia, voi predica "Nu te da bătut niciodată!" unor persoane cu dizabilităţi!)

Nicolae Geantă

Un comentariu: