youtube

sâmbătă, 14 august 2021

Îți pot lua sfeșnicul! - de Nicolae.Geantă

Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt pe pământ ca să evanghelizăm. Prin cuvinte, prin fapte, prin credință, prin teologie publică, noi trebuie să schimbăm lumea. Să o facem asemeni lui Dumnezeu. Nu asemeni nouă, ci asemeni Lui. Numai că, după un timp, Biserica a cam tras frâna de mână... 

Unii ar spune: a îngropat talantul. Prietenul meu Luigi Mițoi spunea chiar ieri că “cel ce a ascuns talantul a depus efort doar de două ori: când l-a îngropat, și când l-a dezgropat”. Mă gândeam ca în rest a stat ca Saul, la umbră rodiului din Migron. Dar și că talantul i-a fost luat și dat celui ce avea cinci talanți. Celui ce are i se dă. Celui ce n-are i se ia și ce are!


Mi-am adus aminte că Fenelon spunea ceva profund despre biserica din Efes, căreia Domnul i-a zis “întoarce-te la dragostea dintâi; astfel îți voi lua lampadarul!” Biserica nu e doar depozitarul talanților lui Dumnezeu. E și al luminii sfinte. Scopul ei este să lumineze în noapte. Cât o face pe o scară de la 1-10?


Întoarcerea la dragostea dintâi înseamnă râvna cu care predicam Evanghelia după convertite, ajutorarea celui sărac, meditația la cele sfinte, timpul devoțional de rugăciune, postul... Și evident câștigați pentru Isus. La ce standard ești față de începutul credinței dumneata? Mai sus, mai jos, tot acolo?

Dacă ești mai sus ești în grafic. Dacă ești tot acolo e problemă. Statul pe loc în biserica e ca banda la metrou: cobori! Dacă ești mai jos este grav! Trebuie rapid o întoarcere! Altfel poți auzi pe Dumnezeu strigând: “îți voi lua sfeșnicul!” Da, la ce să-l ții degeaba dacă nu îl folosești. Așa cum talantul a fost dat altuia Dumnezeu va da și lampadarul tău altuia. Unui care-l va folosi.

Biseica din Efes a rămas fără sfeșnic. Dumnezeu ni l-a dat nouă! Ce facem cu el?

Apropos, dacă Dumnezeu te-ar vizita azi ți-ar lua lampadarul?


Nicolae.Geantă

Gherla, 14.08.2021

2 comentarii:

  1. Îti doresc tie, si tuturor celor apropiati de Sufletul tau frumos, mult har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos, o viata fericita si împlinita în toate aspectele si dimensiunile perceptiei vietii, materiale, sufletesti si duhovnicesti, aici si în dimensiunile tainice elevate, ce se vor succede pentru eternitate !
    https://biblia.resursecrestine.ro/hagai
    https://biblia.resursecrestine.ro/hagai/2

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Waw, mon frere Iosif!
      Îmi lipseai de pe aici!
      Îți întorc aceleași minunate binecuvântări!
      Tata să te poarte în carul Lui de biruință!

      Ștergere