youtube

vineri, 7 mai 2021

Înfățișările Hristosului înviat ׀ 2. În fața femeilor din grădina mormântului ׀ de Nicolae.Geantă

sursa foto
După înmormântare, în Israelul din vremea lui Hristos, familia mergea la mormântul celui iubit din cel puțin trei motive: pentru că morții se înhumau în ziua morții – și nu aveau timp suficient să îți ia „la revedere!”, pentru că doreau să se asigure că e mort cu adevărat și că intră în putrefacție, pentru că evreii credeau că timp de trei zile sufletul mortului se află în jurul trupului, și abia apoi își lua „adio” de la cei dragi. Din acest motiv fiecare mormânt trebuia să aibă o ușă!

Maria Magdalena, Maria lui Cleopa și Salome - femeile care au mers la mormântul Domnului Isus în dimineața învierii, au avut suplimentar un al patrulea motiv: finalizarea îmbălsămării. Ele nu doar știau ci și trăiau versetul: „tot ce începe duce la bun sfârșit” (Psalmul 1:3).

Femeile au rămas uimite când au văzut piatra dată la o parte. Dar au fost șocate când au văzut mormântul gol! Cu Dumnezeu totul e surpriză după surpriză. Totuși mintea omului rămâne confuză. „Fiindcă nu știau ce să creadă li s-au arătat doi îngeri”. Hendriksen zice că aveau „chipuri umane” și  „grai omenesc”. (De aceea Maria a crezut că e grădinarul). Îngerii au vestit Învierea Domnului așa cum au vestit Nașterea Sa. Îngerii sunt agenții divini care fac publice secretele lui Dumnezeu! Evident, când El îi trimite!

„De ce căutați printre morți pe Cel ce este viu?”. Chiar așa, de ce Îl căutăm pe Dumnezeu printre racle, moaște, lumânări, cimitire? Ori în Tibet, la Mecca, sau chiar la mormântul lui Isus din Ierusalim? Hristosul înviat este peste tot! Oriunde, oricând. El poate fii întâlnit la fiecare pas! „Vorbește când într-un fel când într-altul, numai omul nu ia seama!” Spre deosebire de Buda, de Mahomed, de profeți, Isus nu e doar o persoană istorică. Este viu! Trăiește!

„Duceți-vă și spuneți ucenicilor și lui Petru”. Învierea nu se ține doar pentru tine cine se transmite și celor din jur. Mai ales că lumea e plină de Petrii trădători care au nevoie de iertare, de Tome îndoielnici ori de Cleope dezertori. Spuneți-le că Isus a adus viață și că nu mai e tradiție! El a stricat toate cutumele religioase. Așadar, femeile au rămas cu mirul în sticluțe și ochii plini de mirare. Și când au alergat afară din mormânt au dat nas în nas cu... Isus! Da, după Înviere te vei întâlni cu Isus! Evanghelistul Matei spune că le-a întâmpinat Domnul și le-a zis: „Bucurați-vă!” Iar ele s-au apropiat de El să îi cuprindă picioarele și I s-au închinat! Când te întâlnești cu Dumnezeul cel viu nu poți adopta altă poziție decât ce de la picioarele Sale. Într-o zi orice genunchi i se va pleca! Garantez asta!

Femeile au alergat la ucenici și nu au spus nimănui nimic pe drum. De frica iudeilor. Dar când au ajuns între ai lor au devenit „primii predicatori ai Învierii Mântuitorului”, cum zicea Sfântul Augustin. (Nici el, nici eu, nu spunem că femeile trebuie să fie pastori!). Interesant este că „predicile femeilor” li se păreau „basme apostolilor”. Așa zice Luca, unul dintre reticenții din ziua Învierii! Pentru că Învierea e atât de minunată încât pare incredibilă!

Predicați Învierea/ Biserica Primară prin astfel de predici a supraviețuit! Și a biruit! Predicați Învierea chiar dacă unora li se pare că e un basm. Dar și trăiți-o ca să vadă că e realitate!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu