youtube

sâmbătă, 29 februarie 2020

Panica și pășnicia - de Nicolae.Geantă

sursa foto: nickbags.ro
Marian Volintiru îmi povestea că într-o călătorie de-a sa cu avionul, a trecut printr-o zonă cu turbulențe uriașe. Căpitanul a anunțat din cabină incidentul, rugându-și pasagerii să nu se ridice de pe scaune, să-și pună centurile și să stea liniștiți. „D'ont panic!” Însă din momentul acela s-a declanșat isteria. Oamenii au început să se înfurie, să bombăne, să țipe, să acuze echipajul... Numai o bătrânică, descălțată de pantofi și fără centura de siguranță pusă îi zâmbea continuu. Nu pentru că nu se temea, că ar fi fost o credincioasă de top sau fostă stewardesă. Dar bătrâna era singura persoană din avion care nu cunoștea limba engleză!

Mă gândeam zilele acestea la isteria din orașele României și „pășnicia” bătrânilor de la țară. (Precum mama mea care habar n-are că există vreo amenințare în văzduh!) Primii au luat cu asalt mall-urile, farmaciile și au lăsat statul fără stoc de măști medicale! A doua categorie ies toată ziua în stradă cu broboada pe cap, socializează pe lavițe sub streașina casei și mână animalele la râu fericiți! Aceeași amenințare a coronavirusului e și pentru unii și pentru alții. Numai că cei de la țară nu-i înțeleg limba! Căci nu stau cu telecomanda înroșită pe canale de știri, nu citesc ziarele pe net, nu shăruiesc toate prostiile, ironiile și știrile bombă pe whatsapp! Prin urmare sunt... pașnici. Pentru ei moartea vorbește engleză!



Panica, spuneam zilele trecute, este un atac demonic! Ea declanșează o anxietate existențială, vorba medicului Vlad Schlezak. Adică, să vă traduc, creează frică de moarte! Pășnicia este starea de liniște chiar și în timpul furtunii! Nu că tu nu ai fii acolo, nu că te faci kamikaze, nu că o sfidezi, dar nici măcar nu știi de ea!

Nu știu dacă e o soluție să fugim în Kamceakta, Sastkatchewan ori Alaska să scăpăm de stresul zilnic. Să ne ecologizăm viețile. Să scăpăm de ganglionii panicii induse. Ori necontrolate. Dar știu că putem sta pașnici în casele noastre dacă renunțăm la (timpul pierdut pe) rețele de socializare. Oare cât trebuie să mai suferim ca să înțelegem că facebook-ul, whatssap-ul, știrile televiziunilor, can-can-urile din ziare etc, nu sunt decât gunoaie care ne umple mintea noastră. Și în funcție de ce punem în el, capul nostru poate deveni tomberon sau coș de diamante!

Azi, ni se spune peste tot că trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Știam bine asta. Dar nu ni se spune deloc că trebuie să ne igienizăm sufletele. Deși și asta știm...

Vrei să trăiești pașnic în amenințări? Atunci ar trebui să nu înveți engleza... Engleza știrilor rele!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu