youtube

luni, 3 decembrie 2018

Unirea s-a făcut. Dar unitatea? – de Nicolae.Geantă

Azi România împlinește 100 de ani de unitate națională! Un secol de la Marea Unire! Unire am reușit să facem, dar cu unitatea a fost mai greu...

Un secol de atacuri ideologice. Mai întâi au venit legionarii, apoi comuniștii, apoi libertinii. Întâi ne-am omorât evreii, apoi materia cenușie, apoi proprii prunci. Sute de mii de evrei deportați. Un milion de români torturați în închisori. 23 de milioane de avortați la tomberon. Deportare, închisoare și avort. Am vrut să fim numai noi. Am rămas mai singuri, mai puțini, mai săraci. Din top 10 mondial în interbelic, azi ultimii prin bătrâna Europă...

Un secol de filosofie păguboasă în care s-a strigat public în gura mare că „cine nu e ortodox nu e român! Greco-Catolicii, Oastea Domnului, Evanghelicii, ori alte mișcări creștine au fost încontinuu împroșcați cu noroi. Anatemizați. Obstrucționați. Credința desconsiderată. Bisericile distruse. Bibliile (lor) arse. Sau în cel mai bun caz confiscate. Numai între zidurile Aiudului, Piteștiului, Gherlei sau Sighetului ortodoxul a fost frate cu non-ortodoxul. Acolo sângele de martir, amestecat pe podele sau pe pereți, a fost 100% român! Nu știu de ce trebuie să învățăm numai în fața morții că toți suntem egali!


Un secol de degringoladă politică. Ceea ce încep unii dărâmă ceilalți. Comunismul a distrus tot ce-a fost monarhist. Postdecembrismul a distrus tot ce-a fost comunist. Dreapta distruge ce zidește stânga. Stânga dărâmă tot ce zidește dreapta. În Europa ne bârfim țara, în România o furăm! Iar industria e în paragină, învățământul e întins cu burta la pământ, sectorul zootehnic e lovit de viruși. Viruși fabricați în laboratoare!

Un secol de antagonism. Cu dezarticulații între boieri și țărani, cu fobii între bătrâni și tineri. Tinerii suferă de gerontofobie, bătrânii sunt juventofobi, vorba lui Dan C. Mihăescu. Elitele nu mai sunt elite. Mulți au acceptat resemnați filosofia lui „las-o bă că merge-așa”. Gelozia e mai accesată ca filantropia. Violența e mai mediatizată decât compasiunea. Grobianismul e preferat bunului simț. Parvenitismul e aripă, nu cinstea. Cinstea e considerată plumb. Poate că avea dreptate Cioran când zicea că „românii nu mai sunt un popor, ci o populație!”

Un secol de bășcălie națională. Bancuri neaoșe cu milițieni, cu ardeleni, cu moldoveni, cu olteni. Toți se cred “fruncea”, toți văd pe ceilalți coada. Numai că „unde un trup e numai coadă și cap” e rahitism. Unde nu e ierarhie e anarhie. Până și străinii vin aici să facă mizerie, barbarie...

Un secol de încercări și eșuări în domeniul public. „Excelență privată, mizerie publică”, vorba domnului Vianu. Am auzit odată un regizor care spunea că „românii individual joacă de 10, dar în echipă nu pot trece de 4!” Nu rușii, nu turcii, ungurii sau occidentalii, ci neunitatea a fost cel mai mare dușman al românului...

În anul Centenarului România a ajuns mai dezbinată ca niciodată! Președinte contra Guvern, politicieni contra țară, haștagiști versus polititruci seduși de Mamona, libertini versus tradiționaliști, ziariști aserviți puterii sau „agenturilor străine”, rebeli versus cuminți, homosexuali versus creștini. Laici contra mireni. Ortodocși contra bisericii lor mame. România contra România.

Autostrăzi începute și nefinalizate. Referendum nevalidat. Milioane de români emigranți. Cu bilet numai dus! Depopulare demografică.

Am trăit un secol dela Unire dar... în neunitate! Și neunitatea apare atunci când în (toate) sferele societății se face doar voia unora dintre noi. Când devenim exclusiviști. Când nu avem o strategie comună. O unitate a sacrificiului. „O unitate în scop”, vorba lui Ron Brown.

Începem al doilea Centenar. Trebuie să punem armele jos! Să ascultăm și viziunea celuilalt! Să ne uităm în sus și să strigăm la Hristos și la bine și la rău! Să privim atenți la ce-am lăsat în urmă... Un secol în care am căzut în capcanele ce ni le-am pus noi!

Și cine poate face unitatea? Unitatea nu o face decât Dumnezeu! E singurul liant care ne unește! E magnetul care ne ține strânși unii de alții. Apoi când ne vom ridica umăr la umăr, nimeni nu ne va putea sta înainte. Nici măcar Satana!

Uniți-vă întâi cu Dumnezeu! Apoi veți fi una și cu cei din jur!

Nicolae.Geantă

Drăgăneasa
1 decembrie 2018

Un comentariu:

  1. Pe români doar, închisorile comuniste i-a unit,
    În libertate s-au tradat, vândut, batjocorit.
    Cu oammeni "mici" nu poti realiza o Românie Mare,
    Caci toti cei mari, au fost "rapiti" din adunare !

    RăspundețiȘtergere