ProSefora

youtube

marți, 4 decembrie 2018

ziarul Oglinda Câmpinei despre Conferința România ca o medalie la Liceul „C-tin Istrati”

Câmpina, cu bune şi rele: Liceul „C-tin Istrati” - gazda unui eveniment dedicat Zilei Naţionale a României

Joi, 29 noiembrie, Liceul Tehnologic „Constantin Istrati” a fost gazda celui mai mare eveniment pentru liceenii câmpineni dedicat zilei Naționale a României, intitulat „România ca o medalie”. Începând cu ora 11.00, în Amfiteatrul liceului s-au aglomerat aproximativ o sută de liceeni și profesori îmbrăcați majoritatea în costum național. Invitații au fost întâmpinați cu pâine și sare, apoi cu intonarea imnului României. În introducere a vorbit dr. Nicolae Geantă, unul dintre organizatori, care a precizat de ce a ales acest titlu pentru eveniment: „Pentru că România trebuie purtată la gât! Dar și în inimă! Știți, în cap avem ce am pus noi, dar în inimă avem ce a pus Dumnezeu! Și țara asta e medalia Lui pentru noi”.

Profesorul Geantă a moderat prima parte a evenimentului unde au fost invitați să vorbească dr. Christian Crăciun, prof. Alin Ciupală și consilierul local Florin Frățilă, după un moment artistic pregătit de elevi. Ioana Cimpoeru, elevă în clasa XI-a, a citit eseul plângând, emoţionând astfel întreaga asistenţă.

Unirea s-a făcut cu pași mărunți. Încă de la cronicari. 300 de școli. Mii de elevi. Ani de conștiință. Apoi România Mare. Dar cel mai greu era să lucrezi unitatea”, a spuse, între altele, dr. Christian Crăciun, care e de părere, ca și moderatorul Geantă, că aici are România carențe. După ce a vorbit despre ferestre de oportunitate, de Badea Cârțan și recunoștința față de cei ce au înfăptuit Unirea de la 1918 (care au devenit martiri prin pușcăriile comuniste), eseistul prahovean a încheiat cu un semnal de alarmă adresat tinerilor: „România e luată cu împrumut de la generaţiile viitoare. Aveți grijă cum o păstrați!”.

De la ora 13.30 s-a desfășurat partea a doua a evenimentului, coordonată de Ofelia Negoiță, istoric al liceului. După intonarea imnului de stat, prof. Negoiță a făcut o scurtă sinteză a Unirii din 1918. Împreună cu grupul de cadre didactice format din Magda Stănescu, Livia Dobre, Corina Cernica, Adrian Cârjan, Ionelia Moise s-au pregătit și elevii care au vorbit despre importanța Unirii de acum o sută de ani, au recitat poezii, au cântat, au realizat filmulețe ori slide-uri cu frumusețile acestei medalii carpato-dunărene.

La finalul evenimentului, atât elevii, cât şi profesorii şi invitaţii speciali au primit diplome din partea organizatorilor.

sursa AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu