youtube

luni, 2 septembrie 2013

10 lecții de viață de la înțeleleptul Solomon

Personajul biblic Solomon, fiul lui David, a rămas în. istorie datorită înţelepciunii sale proverbiale. În ciuda unei vieţi tumultoase, povestea sa ne oferă cel puţin zece lecţii valoroase pe care le putem aplica şi în viaţa noastră.

Prima dintre acestea este că Dumnezeu este onorat prin perfecţiune. Respectând întocmai indicaţiile primite direct din partea lui Dumnezeu cu privire la construirea tempului, Solomon şi poporul său au putut să Îi aducă slava cuvenită lui Dumnezeu. Ori de câte ori facem ceva după maximul posibilităţilor şi talentelor noastre, Îi aducem slavă lui Dumnezeu.

A doua lecţie valoroasă este că înţelepciunea adevărată vorbeşte despre Dumnezeu. Primind darul acesta din partea Creatorului său, Solomon a reuşit să devină într-atât de înţelept, încât oameni din toate naţiunile îi cereau sfatul. Prin aceasta, Solomon a demonstrat că adevărata Sursă a înţelepciunii sale şi a alegerilor sale corecte era Dumnezeu.

A treia lecţie importantă spune că oamenii de succes trebuie să fie integri. La fel ca în cazul nefericit al exprienţei lui Solomon, oamenii sunt tentaţi să uite de Dumnezeu atunci când se bucură de succes şi prosperitate. Însă e bine ca succesul să fie însoţit cu umilinţă şi modestie.



Rugăciunea poate schimba vieţi. A fost nevoie de o singură rugăciune ca Dumnezeu să schimbe radical viaţa lui Solomon. De aceea, oricine se confruntă cu o situaţie incertă, dificilă, tensionată, poate să îşi ia un timp pentru rugăciune şi meditaţie.

Anturajul greşit corupte chiar şi cel mai bun caracter. Nici Solomon, nici noi nu suntem imuni la influenţa prietenilor noştri. Mai mult, devenim asemenea celor alături de care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

Oricine ar trebui să-şi dorească să administreze bine şi corect ceea ce are. Dorinţa împăratului Solomon a fost de a judeca drept situaţiile ivite şi înţelepciunea sa a fost evidentă în numeroase ocazii.

Gelozia şi invidia nu sunt benefice niciodată. Dorinţa de a fi sau de a avea mai mult decât alţii nu duce decât la frământări şi tensiuni inutile, deoarece ne împiedică să ne gândim la ceea ce contează cu adevărat.

Loialitatea faţă de Dumnezeu nu poate fi doar pe jumătate. Atunci când Îi promitem ceva lui Dumnezeu, dar nu împlinim decât jumătate din ceea ce am promis, aceasta nu înseamnă decât că am încălcat promisiunea faţă de El.

A noua lecţie spune că infatuarea, despre care Solomon a scris mult în cartea Proverbelor, nu este decât ceva gol de sens, e în van. Mândria de a acumula posesiuni materiale durează doar atât cât acestea există. Însă, într-o clipă, totul poate dispărea şi vanitatea dispare ca un fum.

Trăieşte o viaţă completă! La sfârşitul vieţii, Solomon afirmă că totul e deşertăciune, e trecător. De aceea, este bine să apreciem fiecare zi, să nu irosim timpul pe care îl primim şi să nu considerăm că merităm tot ce avem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu